Oproep: draag vrijdag allemaal een keppeltje

Verschillende adviezen na aanslag in Marseille

in Christelijk Nieuws

In Frankrijk is er een campagne op twitter die iedereen oproept om vrijdag met een keppeltje over straat te gaan. Dit initiatief #TousAvecUneKippa is een reactie op de oproep uit Joodse kringen om uit veiligheidsoverwegingen juist géén keppeltje te dragen.

Zvi Ammar, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Marseille, riep dinsdag de mannelijke joden op om te stoppen met het dragen van een keppeltje "tot er betere dagen aanbreken". Nadat een 15-jarige jongen een Joodse leraar afgelopen maandag had aangevallen met een kapmes, zei hij tegen persbureau AFP: "Helaas zijn wij het doelwit. Zodra we herkenbaar zijn als Jood kunnen we aangevallen worden en zelfs de dood riskeren. Daarom moeten we ons een beetje schuil houden." Ammar vertelde dat hij er "buikpijn" van heeft, maar dat het nu even niet anders kan. De Joodse leraar die maandag werd aangevallen had een keppeltje op z'n hoofd droeg het Joodse wetboek bij zich, de Torah.

Beroemdheden
De twittercampagne #TousAvecUneKippa wil dat vrijdag om 10 uur zo veel mogelijk mensen in Frankrijk zich solidair tonen met de Joden door allemaal een keppeltje te dragen. De oproepen worden vergezeld van foto's van beroemdheden die zich ook al eens met een keppeltje op hebben vertoond.

Verslagen
Ook de Franse hoogste Joodse geestelijke, opperrabbijn Haim Korsia, is het niet met de oproep van Zvi Ammar eens: "We moeten geen centimeter toegeven en de keppel blijven dragen." Ook Roger Cukierman, het hoofd van de Joodse koepelorganisatie CRIF vindt dat Franse joden niet moeten toegeven aan de terroristen. Het niet dragen van een keppeltje vindt hij getuigen van een "verslagen houding".
"Ammar weet net zo goed als ik dat het wel of niet dragen van een keppeltje het terrorisme niet gaat oplossen", voegt Joel Mergui, voorzitter van de Israëlische Centrale Consistorie van Frankrijk, er aan toe. "Als we het dragen van herkenbare tekens van onze identiteit opgeven, moeten we ons de vraag stellen of we nog wel toekomst in Frankrijk hebben."

Schaamte
De 35-jarige Benjamin Ansellem werd afgelopen maandag met een kapmes in zijn schouder en hand geraakt door een 15-jarige Turkse Koerd die handelde uit naam van IS. Volgens de vrouw van Benjamin, Mazal Ansellem, heeft het slachtoffer inmiddels besloten om geen keppeltje meer te dragen. Hij roept ook zijn mede-joden op om dat voorbeeld te volgen, "niet omdat hij bang is, of zich schaamt om jood te zijn, integendeel, maar voor de veiligheid."

De Joodse gemeenschap in Frankrijk is de grootste van Europa met naar schatting een half miljoen tot 600.000 joden. De aanslag in Marseille van afgelopen maandag was al de derde in een paar maanden.

Nederland
Een paar jaar geleden heeft ook in Nederland de 'keppel-discussie' gewoed, weet Alfred Edelstein, eindredacteur Joodse programmering bij de EO. "Hier heeft men de pragmatische oplossing bedacht om simpelweg bijvoorbeeld een baseballpet over de keppel te dragen." 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons