"Media verstoren de Heilige Geest"

Peter leeft zonder tv, pc en mobiele telefoon

in Mediatips

Als je bij Peter van der Windt thuiskomt lijkt de tijd te hebben stilgestaan: er is geen televisie, computer, radio of mobiele telefoon te vinden. Het enige geluid komt van een tikkende klok. Juist deze sobere levensstijl heeft veel te maken met zijn geloof.

Peter van der Windt is orthodox opgevoed. Auto rijden op zondag was uit den boze en op de rustdag werd zelfs geen papiertje van de grond geraapt. Toch liep hij hier na een tijdje in vast. De orthodoxie werkte verstikkend: “Het evangelie is erg eenvoudig, maar de 2000 jaar kerkgeschiedenis maakte het heel moeilijk voor mij. Er zijn te veel meningen en iedereen heeft gelijk. De één vult het zo in, de ander weer anders en ze kunnen allebei gelijk hebben. Uiteindelijk is het heel simpel en gaat het om genade; Jezus dacht er in die tijd vast ook niet zo moeilijk over. Ik hecht nog wel waarde aan tradities, maar in milde vorm.”

,,God roept wel, maar we horen niets meer.''

Sobere levensstijl
Toch heeft Peter nu een sobere levensstijl. "Onbewust hebben mijn levensstijl en geloof met elkaar te maken. Ik kom uit een bepaald gezin. We hadden geen auto, deden geen verre vakanties en daarbij roept de kerk ook op tot een bepaalde levensstijl. Niet per se zo sober als ik dat doe, maar in ieder geval om niets te verspillen. Het schept voor mij veel rust. De media beïnvloeden je soms negatief en dan is het prettig om je afzijdig te houden. Alles wat je ziet en hoort wekt emotie of reactie op. Als je dat naast je neer legt is er ruimte. Ik zeg niet dat God niet door alle afleiding van tegenwoordig kan heen breken, maar teveel is nooit goed.” 

Zou iedereen dan een sobere levensstijl moeten aanhangen volgens Peter? “Nee hoor, want dan kom je weer terecht in Amish-achtige dingen. Dat hoeft echt niet. Het christelijke geloof is een heel vrij geloof waarin heel veel kan en mag. Als een mens graag vooruit wil, dan mag hij vooruit, als het maar geen struikelblok voor hem wordt. Als het maar niet in de weg staat tussen de relatie met God.”

Geld uitgeven
Dankzij zijn minimale levensstijl houdt Peter ook meer geld over voor anderen: “Als je eenvoudig leeft dan kun je veel weggeven. Ik heb altijd gespaard en nooit veel uitgegeven. Maar ik krijg ook alles van God en daarom moeten we barmhartig zijn; dat is God ook naar ons toe. Ik schenk vooral veel aan de kerk en geestelijke instellingen, maar ook aan de dierenbescherming, Greenpeace en de Hartstichting. Soms vragen vrienden en kennissen om hulp en ik koop ook altijd de straatkrant bij de Jumbo. Aalmoezen geven is altijd goed, maar het is ook weer niet zo dat ik een filantropische instelling ben.”

Bekijk het fragment uit Geloof en een Hoop Liefde:

Dit fragment was dinsdag te zien in Geloof en een Hoop Liefde.
Vier presentatoren bezoeken elke week een andere plaats in Nederland, op zoek naar karakteristieke dorpsverhalen, stadse tradities, de rol van het christelijk geloof en bijzondere mensen. Vanaf 4 januari is Geloof en een Hoop Liefde te zien op een nieuwe uitzendtijd: om 18.10 op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons