"Ik voelde een Hand op mijn schouder"

Frits komt in ziekteperiode tot geloof

in Mediatips

Acht jaar geleden verandert het leven van Frits Sparnaaij volledig. Hij krijgt kanker en na zijn 25e bestraling wil hij eigenlijk opgeven. Maar precies op dat moment voelt hij dat God hem draagt.

Als je in Harderwijk vraagt naar Frits Sparnaaij dan kent iedereen hem wel. Als medewerker van het lokale tv-station is hij regelmatig op straat te vinden. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt hij over zijn passie voor filmen. Een passie die is gekomen sinds zijn bekering.

Gedragen door God
Als Frits in zijn ziekteperiode, na zijn zoveelste behandeling, de moed bijna opgeeft voelt hij een rust over zich heen komen. De benauwdheid gaat weg, Frits voelt een hand op zijn schouder en hij ervaart dat God hem draagt. Vanaf dat moment verandert het leven van Frits: "Ik ben echt anders geworden in mijn hele ik." En sindsdien draagt hij het geloof elke dag met zich mee.

Kruisje
Letterlijk, want het kruis-symbool is voor hem een belangrijk onderdeel. "Ik heb een kruis in huis, een kruisje om m'n nek. Je kunt er niet meer omheen. Ik ben echt een man van het kruis." Zo gaat Frits elke avond even naar het kruis in zijn huis toe om tot rust te komen. En ook is hij regelmatig in de kerk te vinden. "Ik loop de kerken niet plat, echt niet, maar ik verkondig wel het gevoel dat ik heb. En straks als ik er niet meer mag zijn wordt het helemaal een heel groot feestje."

Maatschappij
Het gevoel van Frits om iets terug te doen voor de maatschappij wordt na zijn ziekteperiode en bekering steeds sterker. "De maatschappij doet veel voor mij en heeft veel voor mij betekend. Ik wilde me weer nuttig voelen voor de maatschappij." Frits raakt afgekeurd om te werken maar ziet in elk nadeel een voordeel: hij begint te filmen en inmiddels komt hij met zijn camera overal. Van de kerk tot de kroeg.

Verbinding
Met zijn filmpjes wil Frits mensen verbinden. Vroeger was hij naar eigen zeggen alleen met zichzelf bezig maar nu hoopt hij dat mensen openstaan voor elkaar. Als voorbeeld noemt hij de vluchtelingen. Voor zijn bekering stond hij daar nog heel anders in: "Vroeger zou ik zeggen met dat asielzoekerscentrum: weg ermee. Maar nu niet meer. Ik ben echt veranderd. Ik denk dat mensen mij soms niet terug kennen van vroeger. Dat doet God."

In Geloof en een Hoop Liefde gaat Frits op pad en is te zien hoe hij zijn filmhobby inzet voor de maatschappij.

Bekijk het fragment:

Dit fragment was vrijdag te zien in Geloof en een Hoop Liefde. Vier presentatoren bezoeken elke week een andere plaats in Nederland, op zoek naar karakteristieke dorpsverhalen, stadse tradities, de rol van het christelijk geloof en bijzondere mensen. Vanaf 4 januari is Geloof en een Hoop Liefde te zien op een nieuwe uitzendtijd: om 18.10 op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons