'Ik ben geroepen voor gerechtigheid'

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

in Christelijk Nieuws

Nienke Westerbeek stapte afgelopen zomer over van het vrouwenblad Eva naar Compassion. Een christelijke kindsponsororganisatie die kinderen van armoede bevrijdt. Is deze stap inderdaad zo opmerkelijk als het in eerste instantie lijkt?

Door Nienke's leven loopt een soort 'rode draad van gerechtigheid'. Dat begon al op de huwelijksreis met haar man Ronald. De huwelijksreis ging naar Kenia en Tanzania. Nienke: "Het gevoel dat ik daar krijg... het kruipt onder je huid en het laat je niet meer los!" 

Connecties
Onlangs reisde Nienke weer naar Kenia. Nienke: 'Het is zo fijn om daar te zijn. Ook al sta ik dan midden in de armoede, ik ben op mijn plek. Het past gewoon bij mij. Het is niet zo dat ik niet onder de indruk ben van armoede, maar ik vind het heerlijk om connecties te maken. Van mens tot mens en van moeder tot moeder. We zijn als mens ook ten diepste gemaakt voor relaties, om elkaar écht te zien. Dus niet als rijke westerling rondlopen en zeggen 'wat erg, die armoede' maar meer: wie ben jij, waar sta jij, en mag ik je ontmoeten."

Omgevallen
Na een reis naar Indonesië, jaren geleden, kreeg Nienke een burn-out. Nienke vertelt: "Mijn schoonvader overleed, en in dezelfde periode werd onze oudste dochter geboren. Ik ben toen letterlijk omgevallen, ik was op. Maar deze periode is achteraf toch enorm verrijkend geweest. Ik was 26, en ik was overspannen. Ik dacht: 'het komt nooit meer goed'. Het was echt ernstig. Als ik de afwas had gedaan was ik al moe. Maar toch heeft het me een aantal hele belangrijke levenslessen geleerd. 
Mijn relatie met God is in die periode heel erg verdiept. Ik zat op de bodem van mezelf en had Hem nodig om het licht te zien. Achteraf gezien was het toch een mooie periode."

Kerkplanters
Samen met haar man Ronald stond Nienke aan de wieg van twee nieuwe kerken. Dit was een zware periode. Nienke: "Iedereen had eigen ideeën en verlangens, iedereen komt ergens vandaan en heeft een verleden. Dus we besteedden veel zorg aan het team zelf. Tegelijk wilden we missionair bezig zijn met de kerk en hadden we allebei een baan en een gezin ernaast. We hebben toen veel van onszelf gevraagd."

Roeping
Na zeven jaar kwam aan deze periode een eind. En even later kwam toch onverwacht Compassion in beeld. Nienke: "Of ik daar Gods roeping in zag? Ik vind roeping een groot woord. Maar ik denk echt dat ik wel geroepen ben voor gerechtigheid. Om in het koninkrijk echt verschil te maken. Ik geloof dat dit wel per persoon en per periode in je leven kan verschillen. Dus ik geloof niet in mijn roeping speciaal voor Compassion, maar wel in een roeping om recht te doen. En voor nu is dat Compassion."

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie. Op zaterdag te horen op NPO Radio 5, van 22.00 tot 23.00 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons