Hoe een comazuiper God vindt

"Moeder huilde zich in slaap, vader blowde het weg"

in Mediatips

Berry Vlasman is nog maar 12 jaar oud als hij wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege comazuipen. De jaren daarna is hij betrokken bij vechtpartijen, mishandelingen en vernielingen. De politie staat regelmatig voor de deur. XTC, drank en de jeugdgevangenis: Berry maakte het allemaal mee maar gelukkig wordt hij er niet van.

Er zijn veel problemen in het Katwijkse gezin waarin Berry wordt geboren. Zijn vader is een bekende van de politie en zit regelmatig in de gevangenis. Hij blowt veel, gaat vechtpartijen aan en pleegt inbraken. Ook  vader en moeder hebben vaak ruzie. Moeder huilt zich ’s avonds in slaap, vader blowt het gewoon weg.

Sulletje
Als Berry op de basisschool flink wordt gepest krijgt hij woedeaanvallen. Omringd door pestende klasgenoten slaat hij vaak woedend van zich af en is hij niet voor reden vatbaar. ‘Stoer’ noemt vader Vlasman het: want Berry volgt het voorbeeld van zijn vader. ‘Liever de stoere jongen op het plein dan het gepeste sulletje.’

Vechtersbaas
De pesterijen is Berry meer dan zat. Tegen de tijd dat hij naar de middelbare school gaat slaat hij helemaal door. Berry wordt een vechtersbaas en uit zijn agressie omdat hij er bij wil horen. Berry wil zich bewijzen tegenover zijn vrienden en als hooligan van zijn voetbalclub Katwijk staat hij regelmatig met de dranghekken in zijn hand. Hij is pas te stoppen wanneer hij op de grond ligt met de handboeien op de rug.

Genezing
Maar dan gebeurt er iets heftigs in de familie Vlasman. Berry’s moeder moet met spoed naar het ziekenhuis vanwege een hersenbloeding. De overlevingskans is 5%. Op dat moment hoort vader Vlasman de stem van God: “Vertrouw op mij, ik ga je vrouw genezen.” Als dat ook daadwerkelijk gebeurt veranderen pa en ma compleet: voor het eerst praten ze met elkaar en dat doet de relatie veel goed. Ze gaan zelfs bidden voor hun zoon Berry.

Aantrekkingskracht
Hoewel Berry de verandering bij zijn ouders goed merkt vindt hij dat Jezus voor hem niet nodig is. Hij gaat in de weekenden nog steeds helemaal los en stopt zich vol met drank en drugs. Ondanks zijn interesse in het geloof kan en wil hij zich niet bekeren. Toch, op de één of andere manier, blijft de kerk een bijzondere aantrekkingskracht hebben.

De Verandering
In De Verandering spreekt Kefah met Berry. Hoe is het nu, 5 jaar later, met hem? Ze bezoeken samen het ouderlijk huis: de plek waar Berry vaak onder invloed in zijn kamer zat of werd opgehaald door de politie. Maar nu wil vader Vlasman op die plek nog graag spijt betuigen tegenover zijn zoon.

De Verandering: 16 januari 2016 om 18:43 op NPO2.

Bekijk de promo:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons