"God wordt blij van mensen die samen bidden"

Dorina Nauta is enthousiast over aankomende Week van Gebed

in Geloven

Gelovigen delen een belangrijk voorrecht: je kunt bidden en je hart en leven met God delen. Gebed krijgt extra dimensies als je sámen bidt. Hoe dan? Dorina Nauta is projectleider van de Nederlandse Week van Gebed en reageert op deze en nog meer uitdagende vragen over gebed.

Januari is traditiegetrouw de maand waarin wereldwijd miljoenen christenen en kerken sámen 'de handen vouwen' om te bidden. Bidden voor grote issues en wereldzaken, maar ook bidden voor de lokale kerken en christenen, familie, de vluchtelingen die in jouw straat wonen, enzovoort.

Dorina Nauta werkt bij Missie Nederland. Samen met de Raad van Kerken organiseren zij in ons land de Week van Gebed.

Dorina, wie doen er mee aan de Week van Gebed?
"Iedereen kan mee doen, want iedereen kan bidden! Maar zoek vooral ook in je eigen omgeving een kerk op en sluit je aan bij andere bidders. Inmiddels hebben al honderden kerken, vanuit alle achtergronden, zich aangemeld."

Wat maakt samen bidden anders dan alleen bidden?
"Persoonlijk vind ik samen bidden echt inspirerend en leuk: doordat je anderen hoort en ziet bidden, wordt je eigen beeld van God verrijkt. Dat is geweldig!

"God wordt blij van mensen die samen bidden"

Daarnaast is het een bijzondere belevenis om te merken dat kerkmuren of verschillende achtergronden wegvallen als je samen bidt. Je bent echt één. Weet je wat Jezus daar over zegt? Dat hierdoor de wereld gaat begrijpen wie Jezus is... en hoe groot Gods liefde is. Kippenvel toch! Het kan niet anders dan dat God heel blij wordt van mensen die samen bidden."

Maar als je nou niets hebt met 'lijstjes bidden"?
"Vooral geen lijstjes gebruiken dan! Dat hoeft ook helemaal niet. Ik heb zelf ook niet zo veel met lijstjes. Als iets me raakt, dán wil ik er met God over praten, er voor bidden. Dat kan op zoveel momenten en manieren.

De lijstjes met gebedspunten die we in Week van Gebed aanbieden, is bedoeld als hulpmiddel en ter inspiratie van het samen bidden. Daarnaast is er materiaal beschikbaar waarin je ideeën kunt opdoen voor creatieve vormen van gebed."

Wat betekent bidden voor jou persoonlijk?
"Bidden betekent voor mij dat ik connect met God. Ik heb hier behoefte aan, zeker als iets me raakt of bezig houdt. Ik vind het bijzonder om te beseffen dat ik 'gewoon kan praten' met God Himself. Dat maakt bidden voor mij altijd een avontuur, nooit suf."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons