Getrouwd met een crimineel

Scheiden was geen optie, totdat het escaleerde

in Mediatips

Mieke Saitch trouwt op jonge leeftijd met een crimineel. Hoewel de buitenwereld hen ziet als een voorbeeldig gezin is de werkelijkheid anders. Scheiden is geen optie: “Soms kun je je vijand maar beter heel dicht bij je houden, want dan weet je wat hij doet.” Totdat het helemaal uit de hand loopt.

Mieke wordt geboren in Den Haag. Thuis hebben ze het niet al te breed. Als er een tweede vrouw in het spel komt volgt een scheiding. De drie kinderen worden toegewezen aan moeder. Dat valt niet niet in goede aarde bij de vader. Hij bedreigt het gezin regelmatig.

Idolaat
Terwijl moeder hard moet werken voor de kost proberen de kinderen vrolijk te blijven door regelmatig huisfeestjes te organiseren. Mieke ontmoet in die tijd Albert, die in een drankzaak werkt. Ze was idolaat van hem en, ondanks dat de omgeving haar waarschuwt voor zijn slechte invloed en drugsgebruik, trouwen ze.

In de eerste jaren van hun huwelijk zijn ze gelukkig, maar na de geboorte van haar eerste zoon begint Mieke zich anders te gedragen. Ze kleed zich anders omdat Albert dat wil. Ze doet alles om hem niet boos maken. Hoewel haar eigen vriendinnen haar amper meer herkennen houdt Mieke vol dat alles goed gaat. Maar schijn bedriegt.

Tweeling
Mieke raakt zwanger terwijl Albert geen tweede kind wil. Als dan ook nog blijkt dat ze een tweeling krijgt breekt de paniek uit. Albert dwingt haar tot abortus maar dat weigert ze. Mieke moet de drie kinderen tegen haar man beschermen. De problemen in het huwelijk worden erger en erger. Albert beslist alles wat Mieke doet. Ook mag ze de post niet openmaken. Hij dreigt haar zelfs met een mes te vermoorden die ze zelf moet uitkiezen.

De bom barst
Mieke durft niet bij Albert weg te gaan omdat hij zegt de kinderen dan te vermoorden. En hoewel haar omgeving de situatie wantrouwt houdt Mieke vol dat alles goed gaat. Maar uiteindelijk barst toch de bom. Op een dag draait Albert helemaal door en Mieke verlaat diep in de nacht het huis.

Angst en leegte
Nadat Mieke vijf maanden in een ‘Blijf van mijn lijf-huis’ doorbrengt krijgt ze een eigen woning waarin ze een nieuw leven kan opbouwen. Echt veilig is ze daar niet: haar ex-man loopt nog steeds rond en staat op een dag zelfs voor haar huis. Een angstige periode vol onzekerheid breekt aan.

Als alleenstaande ouder werkt Mieke overdag hard voor de kinderen, maar ’s avonds voelt ze een niet op te vullen leegte. Totdat ze haar zus Mirtha spreekt die eerder tot geloof was gekomen:

“Ze kon haar klep niet houden over Jezus. [..] Ik was dat van haar helemaal niet gewend. Maar ik zag wel iets in haar waarvan ik dacht: dat heb jij nog nooit gehad en dat wil ik ook.”

De Verandering
In De Verandering spreekt Kefah met Mieke en met diverse mensen uit haar omgeving. Mieke vertelt over haar jeugd, haar zus die opeens over Jezus vertelde en over hoe ze nu naar haar ex-man kijkt. Ook heeft Kefah een ontmoeting geregeld met iemand die veel voor Mieke heeft betekend.

De Verandering: zaterdag 23 januari om 18:42 op NPO2

Bekijk de promo:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons