Geef je gebedsleven een nieuwe impuls

Tien creatieve manieren voor (meer) tijd met God

in Geloven

Inderdaad, we zouden niet aan goede voornemens doen. Er zijn tenslotte elke dag kansen om je gewoonten aan te pakken. Maar we maken één uitzondering:

...voor gebed. Bidden wordt wel het hart van je relatie met God genoemd. Laat 2016 het jaar worden waarin je gebedsleven opbloeit!

Bidden is niet gebonden aan regels en kan overal en in allerlei vorm. Geef je gebedsleven een nieuwe impuls door onderstaande creatieve ideeën eens uit te proberen. Ze komen uit Eva Magazine - en kunnen zowel individueel als gezamenlijk gebruikt worden.

Date met God
Blok eens twee uur in je agenda om alleen met God te zijn, los van je gebruikelijke gebedstijd. Ga naar het park, het strand, of een andere plek waar je niet vaak naartoe gaat. Zorg ervoor dat je niet wordt gestoord. Neem geen speciale gebedspunten mee. Geniet gewoon van God en geef Hem gelegenheid om tot je hart te spreken. (prayeronline.org.au)

E-mail aan God
Misschien ken je het principe van een gebedsdagboek wel, maar staren de lege bladzijden van zo’n boek je continu aan. Een alternatief: stuur God elke dag een e-mail. Nadat je je e-mail hebt geschreven, print je ‘m in plaats van hem te versturen. En je stopt je mail in een mapje. Voordat je het weet heb je geestelijke reis van de afgelopen maanden in beeld. (prayeronline.org.au)

Dankalfabet
Van a tot z: bedenk bij iedere letter iets waar jij God dankbaar voor bent. (Bron: Geloof, gebed en tieners, yfc.nl/geloofgebedtieners)

Scrabble
Welke woorden schieten jou te binnen als je nadenkt over Gods aanwezigheid in je leven? Pak het aloude scrabblebord er eens bij en gebruik de steentjes om te mediteren op deze woorden. Je kunt het ook met iemand anders samen doen en de woorden met elkaar verbinden. Zo delen jullie als het ware je ervaringen met God. (rethinkingyouthministry.com)

Zegeningenmuur
Maak of koop een groot prikbord. Schrijf (of teken) elke dag iets waar je blij mee bent, en prik dit dankpunt op de muur. Doorgaan tot je bij 10.000 redenen bent :-). Je kunt ook een oude waslijn gebruiken en hier wasknijpers aan bevestigen. (vcckids.blogspot.com)

Plons
Ben je aan het piekeren? Ga naar buiten en zoek een paar flinke stenen, voor iedere zorg eentje. Schrijf in één woord op de steen waar je je zorgen over maakt. Breng de stenen al biddend naar een watertje bij jou in de buurt en gooi ze erin. (Bron: Geloof, gebed en tieners, yfc.nl/geloofgebedtieners)

Gebruik je handen
Kies vijf mensen of situaties voor wie je langere tijd wilt bidden. Koppel aan elke persoon een vinger of een duim, en breng per vinger dagelijks vijf minuten lang in gebed door voor deze persoon. (24-7prayer.com)

Spiegel
Is er een plek waar je meerdere keren per dag naar kijkt, bijvoorbeeld een spiegel, een raam, een computerscherm of een telefoon? Schrijf een briefje en plak het op die plek als gebedsherinnering. (24-7prayer.com)

Flitsgebedje
Neem een lucifer, steek hem aan. Zolang de lucifer brandt, bid je. Wel met je ogen op ;-). (Bron: Geloof, gebed en tieners, yfc.nl/geloofgebedtieners)

Kleding
Heb je een favoriet accessoire of kledingstuk dat je vaak draagt? Bevestig een gebedspunt aan die plek. Elke keer dat je het draagt, wordt dat je gebedspunt voor die dag. (24-7prayer.com)

Facebook-gebed
Kijk naar je afgelopen Facebook-status en koppel er een gebed aan:
• Bid voor de eerste zes vrienden die je voorbij ziet komen op je Facebook-timeline.
• Bid voor mensen als je een berichtje van ze krijgt.
(salvationarmy.org)

Bid de krantNeem een editie van de plaatselijke of landelijke krant en wat post-its, stickers of markeerstiften. Terwijl je de verhalen leest, bedenk je hoe je kunt bidden voor deze situaties. Schrijf gebeden bij de kantlijn en/of geef dingen die je opvallen een kleurtje. Tip: zorg er wel voor dat je eventuele huisgenoten de krant van tevoren gelezen hebben :-) (bigfattoothbrush.com)

Koelkastmagneetjes
Een van de meest geliefde plekken in huis is de koelkast. Idee: schaf een paar goedkope koelkastmagneetjes aan en gebruik ze om relevante gebedspunten aan de koelkast te bevestigen. Zo heb jij niet alleen je voedselmomentje, maar heeft een ander er ook profijt van. (bigfattoothbrush.com)

Fotomuur
Print een aantal Facebook- of andere foto’s van vrienden, collega’s en familie. Plak ze op een centrale plek in huis aan de muur of prik ze op een prikbord. Fijne gebedsinspiratie. (bigfattoothbrush.com)

Broodtrommelverrassing
Maak een kaartje voor je kinderen, print het en plak het in hun broodtrommel als reminder dat jij voor hen bidt, en dat God met ze meegaat. Geen kinderen, maar wel een partner? Die stelt het vast ook op prijs. (prayeronline.org.au)

Veertigdagenslinger
Tip voor de veertigdagentijd: de gebedsslinger! Maak strookjes, voor elke dag een strook, waarop je 40 keer een gebed schrijft. Voor de zondagen schrijf je zeven dankpunten. Knip iedere avond een stukje van de slinger los en bid ervoor. (familynight2012.blogspot.nl)

Dobbelsteen
Gebruik een dobbelsteen en koppel elk cijfer aan iemand voor wie je wilt bidden. Of koppel het cijfer aan een manier om contact met Jezus te hebben (stilte, danken, zingen etc.) Rol de dobbelsteen en breng enkele minuten door op de gebedsmanier die hoort bij het nummer. (24-7prayer.com)

M&M-gebed
Doe na het avondeten M&M’s in een schaal en laat de schaal rondgaan. Iedereen mag een (klein) handje pakken, maar je mag er nog niet van eten! Leg kaarten op tafel in de kleuren van de M&M’s. Iedere kleur staat voor een bepaalde groep mensen voor wie je gaat bidden: vluchtelingen, mensen uit de buurt, familie, etc. De jongste pakt als eerste een M&M in een bepaalde kleur. Bij elke M&M in die kleur bid je voor een bepaald persoon die in je gedachten opkomt, of anders in het algemeen, net zolang tot alle M&M’s in die kleur geweest zijn. Daarna mag je die kleur opeten en gaan jullie door naar de volgende kleur. Tip: begin met een klein handje… anders duurt dit erg lang :-) (christianbookmom.blogspot.com)

Blij met klei
Leuk met kinderen: klei samen iets waar je God voor wilt danken, terwijl je ondertussen hardop of in gedachten God bedankt. Achteraf kun je de kunstwerken eventueel op tafel laten staan, zodat anderen ze kunnen zien. (flamecreativekids.blogspot.com

Ballonnen
Geef iedereen een ballon, schrijf er met een viltstift iets op wat je verkeerd hebt gedaan en waar je niet trots op bent. Lees een bijbelvers over hoe Jezus je zonden vergeeft. Prik de ballonnen door. (salvationarmy.org)

Plaatjes
Knip plaatjes uit tijdschriften, kranten of andere bladen. Spreid ze uit, laat iedereen er eentje kiezen die het beste past bij zijn gebedspunt, en geef iedereen de gelegenheid om het verband uit te leggen tussen het plaatje en zijn/haar gebedspunt. (cru.org)

Gebedsgrabbelen
Handig als je gaat bidden met een groep. Laat iedereen uit de groep een aantal gebedspunten op briefjes schrijven. Doe de briefjes in een mandje. Tijdens het gebedsmoment pakt iedereen om beurten een briefje uit het mandje en bidt daarvoor.

Nog meer tips? Kijk op de Eva website.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons