Ex-drugskoning nu voorganger in New York

''Ik voelde dat het foute boel was''

in Geloven

Op de straten van New York ontdekte Dimas Salaberrios een verleidelijke sluiproute naar rijkdom, status en macht. Vanaf zijn 11e handelde hij in drugs, wat hem bijna het leven kostte. Na ingrijpen van God werd Dimas voorganger in de beruchte wijk The Bronx. “Waar God mij roept, ga ik.” In deze video vertelt Dimas over zijn bijzondere ervaringen met God en belangrijke ontdekkingen die hij deed.

Het grote geld
Anders dan het gros van zijn latere concurrenten in de drugshandel, groeide Dimas op in een middenklasse-gezin, in een welvarende buurt in de wijk Queens (New York). Zijn ouders moedigden hun slimme zoontje aan goed zijn best te doen op school, zodat hij later een mooie baan met een bijbehorende salarisstrook zou hebben. Maar tot Dimas’ stomme verbazing bleken er tieners te bestaan die nú al alles hadden waar hij van droomde, zoals gloednieuwe sportwagens en gouden kettingen. “Terwijl het bepaald geen rijkeluiskinderen waren,” herinnert hij zich. “Ik keek m’n ogen uit toen ik ze in de buurt van mijn school rond zag rijden, en dacht: ‘Waar dóen ze het in vredesnaam van?’ Al snel ontdekte ik hun geheim: ze verdienden veel geld door drugs te verkopen. Toen wist ik genoeg: ik zou ook drugshandelaar worden. En de meest succesvolle.”

Op weg geholpen door een vriendje met ervaring op dit vlak, verkocht Dimas zijn eerste drugs op straat. Als hosselaar (tussenpersoon voor machtige drugsbazen) rook hij aan het grote geld, en die geur bedwelmde hem meer en meer.

Je was nog maar 11 jaar oud toen jij je eerste stappen zette in een wereld waar dood en geweld elk moment kunnen toeslaan. Vond je het niet doodeng?

Met een hoofdknik: “Vooral in het begin was ik echt wel bang. Maar in de drugswereld word je, als je het overleeft, heel snel volwassen. Niet voor niets spreken we in Amerika wel van The Fast Life (het snelle leven, red.). Juist omdat het levensgevaarlijk is, leer je heel snel situaties en mensen in te schatten, vliegensvlug beslissingen te nemen en je hoofd koel te houden onder extreme druk.”

Bedreven in hekserij
Op het toppunt van zijn drugscarrière, toen hij maandelijks vele tienduizenden dollars opstreek en alles kon kopen en doen wat hij wilde, bracht een bizar voorval hem op de rand van de dood. “Op mijn 23e had ik mijn imperium uitgebreid naar North Carolina,” vertelt hij. “Daar was een andere grote drugsbaas actief, net als ik een echte street god, en mijn directe concurrent. Zijn vriendin was naar men zei zeer bedreven in hekserij. Sommigen in mijn buurt deden er wat lacherig over en ontkenden dat zij een heks was, maar velen van hen verloren hun verstand en eindigden in psychiatrische instellingen. En als ik in haar buurt was, wat ik probeerde te vermijden, voelde ik een bijna tastbare duisternis die om haar heen hing.”

In een vuilnisbak
De volgende ochtend wilde Dimas een nieuwe voorraad wiet kopen in de wijk Harlem. “New York City telt zo’n acht miljoen mensen. Maar opeens liep die heks naast me! Ze pakte in het voorbijgaan eventjes mijn hand vast en verdween weer in de massa. Ik heb geen idee wat ze deed – was het een bezwering, een vervloeking, voodoo?”

Op de terugreis naar North Carolina ontdekte Dimas dat hij zijn verstand begon te verliezen. Eenmaal thuis, zocht hij zijn pistool: hij wilde zichzelf door het hoofd schieten. “Het was net alsof ik was opgesloten in mijzelf, geen controle meer had over wat mijn armen en benen deden. Ik was volslagen paranoïde geworden.”

In paniek deed Dimas’ vriendin een beroep op haar diepgelovige moeder, die met twee andere vrouwen naar hen toekwam om voor Dimas te bidden. “Deze drie vrouwen riepen Jezus een uur lang aan om mij te bevrijden van de demonen die me in hun greep hadden. Zonder dat ik het wist, zette mijn nek enorm uit en opeens schoot er een soort vloeistof uit mijn keel. Daarna voelde ik iets totaal nieuws, iets prachtigs: vrede! Ik had altijd wel vaag in God geloofd, maar nu wist ik voor het eerst hoe goed en hoe echt Hij was.”

Zeven jaar cel
Diezelfde avond beloofde hij even berouwvol als plechtig dat hij zijn leven zou beteren. Met een big smile: “Ik leegde mijn zakken en gooide alle crack ergens buiten in een vuilnisbak. ‘Ik zal nooit meer crack verkopen,’ zei ik tegen God. ‘Alleen maar marihuana… want dat is een natuurproduct.’ Dat dacht ik destijds écht, haha!”

Met vallen en opstaan leerde Dimas zuiver te leven als volgeling van Jezus, en daarin radicale keuzes te maken. Zo was er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en was hij voortvluchtig. Toch besloot hij zichzelf aan te geven – met zeven jaar cel in het vooruitzicht. “Opnieuw gingen de deuren van Riker’s Island achter me dicht. Maar,” zegt Dimas met een glimlach van oor tot oor, “het onwaarschijnlijke gebeurde. De rechter had mijn dossier grondig bestudeerd en wist dat ik radicaal was veranderd. Een aantal agenten die mij goed kenden, had de rechtbank hierover schriftelijk geïnformeerd. Volkomen onverwacht werd ik vrijgesproken!”

Levensgevaarlijke criminelen
Dimas was inmiddels zo gegrepen door het Woord van God, dat hij besloot theologie te gaan studeren. Begeleid door ds. Tim Keller en zijn team, stichtte hij in 2006 zijn eigen gemeente (Infinity Bible Church) in The Bronx. Bracht hij in de straten van New York jarenlang drugs aan de man, nu de boodschap van Gods genade. Met uitzondering van Antarctica, heeft hij als voorganger op alle continenten het Evangelie verkondigd.

In Amerika is hij ook intensief betrokken bij drugspreventiewerk. “Ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat kinderen net als ikzelf in aanraking komen met drugs,” zegt hij daarover. “Drugs zijn dichterbij dan je denkt. Dat geldt voor Amerika, maar ik denk dat het hier in Nederland niet anders is. Tegen alle ouders zou ik willen zeggen: lees mijn boek en praat er met je kinderen over. Zonder dat je het weet, komen zij er misschien mee in aanraking. Ook scholen zijn helaas niet altijd een veilige plek.”

Is jouw nieuwe leven als christen en voorganger niet een tikkeltje ‘saai’, in vergelijking met die dertien ‘street god’-jaren vol actie, avontuur en adrenaline?

Dimas lacht zijn hagelwitte tanden bloot, en gaat er eens goed voor zitten. “Saai? Allesbehalve! Geloven is net zo avontuurlijk als je het zelf maakt. Wil je een saai, veilig christelijk leven leiden? Dat kan, natuurlijk. Velen kiezen voor een soft en gemakkelijk christendom, zonder risico’s. Maar dat is absoluut niet de beste optie.”

De ex-drugskoning legt zijn grote handen op de opengeslagen bijbel die naast hem op de bank ligt. “Wij zijn wedergeboren en geroepen om Christus in leven én in dood te eren,” zegt hij met nadruk op elk woord. “Als we écht geloven wat dit Boek zegt – ‘Het leven is mij Christus en het sterven winst’ – dan moeten wij als eersten daar zijn waar mensen ons nodig hebben, waar nood en onrecht is, waar het kwaad zich breed maakt. Jesaja 6 is voor mijzelf heel belangrijk; lees het maar na. Ik wil moedig gaan waar God mij roept. Wat het me ook kost.”

Street God
Dimas heeft zijn verhaal opgeschreven, in oktober was hij in Nederland ter promotie van zijn boek ‘Street God’. In dit boek beschrijft hij op boeiende wijze zijn bijzondere levensverhaal en hoe God hem nu gebruikt in de onderwereld van New York.

In Visie staat het volledige interview met Dimas. Visie is de christelijke mediagids boordevol betrouwbare en praktische informatie over radio, televisie, het geloof en de samenleving. Bij een abonnement op Visie mag je een cadeau uitkiezen.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Bron: EO Visie, Januari 2016

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons