De kracht van een retraite

Stil worden vergt oefening, deze tips gaan je helpen

Er even tussenuit: wie wil dat niet? Een korte retraite is goed voor een mens, maar alleen al het woord kan je onrust bezorgen. Je moet namelijk eerst van alles regelen: vrij vragen van je werk, oppas regelen voor je kinderen en zorgen dat alle lopende zaken even ‘on hold’ kunnen. Van het idee alleen al word je moe, toch?

Goed nieuws; een retraite kan ver weg én dichtbij. De kunst is om gedurende je dag korte retraitemomenten in te plannen. Dat betekent dat je bewust afstand neemt van alle drukte om je heen en je met open ontvankelijke houding zoekt naar God in de stilte. 

Jezus deed het ook, lees Marcus 1 er maar op na. Vroeg in de ochtend stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek (in de Statenvertaling staat hier 'woeste plek') om daar te bidden. Weg uit het georganiseerde leven, middenin de chaos met God. Ook de Psalmdichter David roept in zijn liederen zijn eigen ziel op tot korte retraites: zoek rust, mijn ziel, bij God alleen (Psalm 62).

Plan retraitemomenten in

Het geheim is om deze retraitemomenten gewoon in je agenda in te plannen, zodat ze geen onnodig veel georganiseer kosten. In zeven minuten kun je je ademhaling al tot rust brengen!  Ook is de handreiking van Wil Derkse het proberen waard: 

Een half uur stilte per dag
Een stille avond per week
Een stille dag per maand
Een stil weekend per kwartaal
Een stille week per jaar

'Ik kies ervoor om stil te zijn op een eenzame plek'

Meer praktische retraite-tips

• Ga een uur letterlijk in de stilte te zitten. Laat alle gevoelens maar voorbijkomen. Je zult het uur anders uitgaan dan dat je erin kwam.
• Kies eens niet voor die drukke kantine, maar voor een eenzame lunchwandeling. Wandel op de tekst: Uw genade is mij genoeg.
• Maak met jezelf de afspraak: voordat dat ik mezelf weer begraaf in social media, neem ik eerst ruimte voor heavenly media. Sla de Bijbel open en je zult zien dat je minder behoefte krijgt aan andere informatie. 

Stil worden vergt oefening en daarom is het goed om het ook af en toe in groepsverband samen te proberen. Of juist een keer per jaar wel die pelgrimage te plannen (ga bijvoorbeeld mee met de kloosterretraite van Visie), zodat je je door anderen kunt laten inspireren. Om vervolgens thuis te komen en te ontdekken: God was hier de hele tijd al. Want dat is vaak hoe het werkt: men gaat op reis om thuis te komen. 

Met ‘Visie’ het klooster in!

Ook Visie wil een retraite graag makkelijker maken voor je: in de eerste week van oktober organiseert Visie namelijk een retraite in Frankrijk! Visie-lezers kunnen zich opgeven voor deze bijzondere week in een oude kloosterburcht ten oosten van Lyon. 

Tijdens de retraite, die geleid wordt door Visie-hoofredacteur Marco van der Straten en zuster Ruth van gemeenschap Chemin Neuf, draaien de deelnemers mee in het ritme van het klooster. Er is zelfs 48 uur volledige stilte. Daarnaast staan er diverse excursies op het programma en is er veel ruimte voor ontmoeting en tijd om de Bijbel tot je te laten spreken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons