Arm in Nederland? Eigen schuld!

Eén op tien gezinnen leeft in armoede

in Geloven

Heb je het aan jezelf te wijten als je in het welvarende Nederland in armoede leeft? En bestaat dat hier wel echt, armoede? In ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’ stuurt presentator Dennis van der Geest vijf kandidaten met een uitgesproken mening op ontdekkingsreis. “Ik ben geschrokken van de omvang van dit probleem.”

“Natuurlijk wist ik voor de opnames van deze serie dat armoede in Nederland bestaat,” vertelt Dennis. “Maar ik had niet door dat het zó heftig is. Tot we langsgingen bij een voedselbank in de Bijlmer. Ik zag honderdvijftig mensen in de rij staan voor een voedselpakket en wist: dit is serieus. En dit was nog maar de eerste stap die we hebben genomen.” 

Gratis voedsel halen
Dennis brengt de kandidaten van Arm in Nederland? Eigen schuld! steeds dieper in armoede. Ze wonen samen en ervaren wat de consequenties zijn als ze financieel niet kunnen rondkomen. Energieafsluiting, beslaglegging op de inboedel en de dreiging van huisuitzetting: ze zien hun onderkomen steeds schameler worden en vechten om de regie over hun leven te behouden.

In gesprek
Het zou mooi zijn als het programma de discussie over armoede op gang brengt, vindt Dennis. “Er spelen op dit moment veel andere zaken in ons land. Zo vraagt de vluchtelingencrisis – terecht – veel aandacht. Maar ondertussen leeft één op de tien gezinnen in Nederland in armoede. Daarmee bedoel ik relatieve armoede, want het is uiteraard niet te vergelijken met de situatie op sommige andere plekken op de wereld. Maar deze gezinnen hebben niet genoeg om rond te komen. Het lijkt me geweldig als dit programma aanleiding is om er met elkaar over in gesprek te gaan.” 

Is het hun eigen schuld, als mensen arm zijn? 
“Natuurlijk ontstaan sommige geldproblemen door het maken van foute keuzes, maar ik kan niet zeggen dat dit bij iedereen het geval is. Bij andere verhalen denk ik: ‘Dit zou mij ook kunnen overkomen.’ Het is makkelijk om met je vinger te wijzen als iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen: ‘Had je maar niet zo veel moeten lenen.’ Maar aan ieder verhaal zitten meerdere kanten. Luister daar gewoon eens naar. 

Net als de kandidaten heb je veel heftige dingen gezien. Wat raakte je het meest?
“
Ik heb zelf drie kinderen, dus toen ik in een gezin terechtkwam dat met moeite kon rondkomen, raakte mij dat enorm. Dat is de bovenste laag van armoede die ik al heftig vind. De onderste laag zag ik in Eindhoven, in een fietstunnel waar vijftien mensen wonen. Zij hebben geen dak boven hun hoofd en zijn een soort spookburgers geworden. De tranen stonden in mijn ogen toen ik daar was. Natuurlijk kun je ook dan makkelijk zeggen: ‘Dat zijn junks of alcoholisten, zij kiezen voor een leven op straat’. Maar ik kan me niet voorstellen dat zij als kind opgroeiden met het idee: ‘Later wil ik leven in een tunnel.’” 

Uitzending: van 18 t/m 22 januari 2016, 21.13 uur, NPO2

Bron: Visie
Tekst: Femke Taale

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons