6-jarige stuurt aandoenlijke brief aan God

Rowan Williams beantwoordt brief over ontstaan van God

in Geloven

Het is een schattig beeld: het 6-jarige Schotse meisje Lulu stuurt een kort briefje aan God: "Aan God. Hoe bent u uitgevonden?" Haar niet-gelovige vader stuurt het door naar de Engelse kerken. Alleen de Anglicaanse Aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, reageert met een mooie brief terug.

Alex Renton is een niet-gelovige Schotse man. Hij stuurt zijn dochter Lulu naar een basisschool die verbonden is met de Schotse kerk. Op school moet ze een brief aan God schrijven: "Aan God. Hoe bent u uitgevonden?" Haar ouders zijn onthutst: "We hadden niet verwacht dat een door de overheid betaalde, weliswaar aan een kerk verbonden, school zoveel aan God zou doen," zegt haar vader. 
Alex Renton kan nu verschillende dingen doen. Hij kan haar zijn eigen overtuiging vertellen dat God niet bestaat. Of hij kan - om haar niet verwarring te brengen - net doen of hij ook in God gelooft. In plaats daarvan besloot hij om de brief door te sturen naar de vier grote kerkgenootschappen. Van twee kreeg hij geen reactie, van de Katholieken een ingewikkeld theologisch verhaal. Van de Anglicaanse kerk kreeg hij deze brief terug:

Beste Lulu,

Je vader heeft je brief doorgestuurd en vroeg of ik hier antwoorden op heb. Het is een moeilijke vraag! Maar ik denk dat God ongeveer zo zou antwoorden:

'Beste Lulu - Niemand heeft Me uitgevonden - maar veel mensen hebben Mij tot hun grote verrassing ontdekt. Ze ontdekten Mij toen ze rondkeken op de wereld en dachten dat het echt mooi was of echt wonderlijk was en zich afvroegen waar het vandaan kwam. Ze ontdekten Mij als ze heel, heel stil alleen waren en een soort vrede en liefde voelden die ze niet hadden verwacht.

Daarna vonden de mensen allerlei opvattingen over Mij uit - sommige verstandig, andere niet zo verstandig. Af en toe stuur Ik ze aanwijzingen - vooral door het leven van Jezus - om dichter te komen bij Wie Ik écht ben.

Maar er bestond niets en niemand vóór Mij om Mij uit te vinden. Een beetje zoals iemand die een boek schrijft, ben Ik begonnen met het verhaal van de wereld en uiteindelijk bedacht Ik mensen zoals jij, die zulke lastige vragen kunnen stellen!'

Daarna zou Hij je heel veel liefde sturen en de brief afsluiten.

Ik weet dat Hij gewoonlijk geen brieven stuurt, dus ik doe m'n best met wat ik weet. Ook van mij heel veel liefde!

Aartsbisschop Rowan

Het is prachtig om te zien dat een Aartsbisschop zich niet te groot voelt om op deze fundamentele vragen van een 6-jarig meisje te antwoorden. Het levert een eenvoudig, maar helder beeld op van waar Williams voor staat - misschien nog wel veel duidelijker dan ingewikkelde Synodestukken die hij gewoonlijk schrijft.

De moeder van Lulu reageerde dan ook enthousiast: "Well done, Rowan!"

Bron: Telegraph

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons