3 tips: Zó voelen homo's zich thuis in de kerk

Willem Smouter: "Niet kiezen tussen homo óf christen"

in Christelijk Nieuws

Homo's en hun ouders zouden binnen de kerken opener moeten zijn over hun geaardheid. Als zij laten zien dat het 'normaal' is om daarvoor uit te komen zal het taboe vanzelf verdwijnen. Op deze manier hoopt ds. Willem Smouter dat homo's zich veilig en thuis voelen in de kerk.

Ds. Willem Smouter is voorzitter van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde kerken (NGK) die afgelopen zaterdag besloot om homoseksuelen niet toe te laten tot het 'ambt'. Dat betekent dat 'praktiserende' homo's geen ouderling, diaken of dominee mogen zijn. Wel willen de NGK dat de kerk een 'veilig thuis' is voor homo's.

In een blog op zijn eigen website deelt Willem Smouter drie gedachten die de kerk tot een veilige plek kunnen maken voor homoseksuelen.

  1. Ouders moeten er voor uit komen als ze homoseksuele kinderen hebben. In de kerk zijn er veel ouders die een kind hebben die homo is, maar die daar niet over praten. Ook predikanten en ouderlingen. Geen ouder staat te juichen als zijn of haar kind uit de kast komt, maar erover  zwijgen maakt het vaak erger. "Daarom wil ik zeggen: vaders en moeders, zwijg niet maar neem deel aan het gesprek vanuit uw hart. Ik heb nooit ouders ontmoet die van vreugde opspringen als hun zoon of dochter uit de kast komt. Ik weet wel dat de meeste ouders bovenal denken: als hij of zij maar gelukkig mag worden. En daarbij dan vooral: als ze maar niet in die ijskoude promiscue wereld terecht komen. Als ze maar bij God en het geloof blijven, met een veilige plek in de kerk zonder afgewezen te worden."
  2. Homo's moeten op voorbeeldfuncties in de kerk. In veel kerken is men terughoudend om homo's op 'voorbeeld-functies' te zetten. Volgens Smouter is dat niet verstandig. Jonge christenen die erachter komen dat ze homo zijn hebben juist voorbeeldfiguren nodig van mensen "die èn overtuigd christen zijn èn op een geloofwaardige manier als homo leven." Dat hoeven niet alleen maar homo's te zijn die er voor kiezen om single door het leven te gaan: "wees óók blij met christenen die een voorbeeld zijn van een relatie in liefde en trouw waarin Christus geëerd wordt. (...) Laat alsjeblieft die openheid er zijn die, God geve het, voorkomt dat mensen geen ander voorbeeld hebben dan dat van de homoscene."
  3. Homo's hoeven niet te kiezen tussen hun christelijke en homoseksuele identiteit. Uit Amerika is de gedachte overgewaaid dat je identiteit in Christus meer waard is dan je seksuele oriëntatie. Volgens die stroming heb je de keuze of je leeft volgens het gay-script of het Christus-script. Dat wekt de suggestie dat je moet kiezen tussen voluit homo zijn of voluit christen zijn. "En ik zou uit de grond van mijn hart tegen mijn homoseksuele broers en zussen willen zeggen: geloof dat niet! In Christus ben je door God aangenomen als zijn kind en erfgenaam en hij zegt in Christus ook tegen jou: jij bent mijn geliefde zoon of dochter, in wie ik vreugde vind."

Lees hier de hele blog van Willem Smouter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons