Vergelijken maakt je niet gelukkiger

Echte troost en dankbaarheid komen van God

in Geloven

We vergelijken ons regelmatig met anderen om onze positie te bepalen. Maar vergelijken, omhoog of omlaag, is een van de grootse onrustmakers in ons leven. Hoe kun je op een goede manier spiegelen?

Vergelijken is ons van nature ingebakken. En als je het uit jezelf niet doet, dan wordt het je wel aangeleerd. Je moest je bord leegeten, want denk eens aan die arme kindertjes in Afrika! Vergeleken met hen heb je het goed, dus wees dankbaar. Omlaag vergelijken heet dat. Omhoog vergelijken is de andere kant op: je ziet dat de ander het beter doet, en spiegelt je leven aan de ander. 

Beide vormen van vergelijken maken je niet gelukkiger.

1. Als jij jezelf vergelijkt met iemand die het beter doet of heeft, is jouw leven een reactie op de ander. Soms ben je zo gefixeerd op de talenten van een ander, dat je jouw eigen talenten vergeet te ontwikkelen. 

2. Als je jezelf vergelijkt met iemand die het slechter heeft, haal je troost uit het ongeluk van een ander. Jij moet dankbaar zijn omdat de ander het slecht heeft? Wat een onzin. Echte troost en dankbaarheid komen van God, niet van iemand die het slechter heeft. 

3. We vergelijken onze dieptepunten vaak met de hoogtepunten van iemand anders. Een oneerlijke vergelijking dus. 

4. Vergelijken kan ook een manier zijn om je eigen verdriet te bagatelliseren. Omdat de ander het slechter heeft dan jij, moet jij stoppen met huilen. Maar je neemt jezelf niet serieus als je jouw verdriet op deze manier wegdrukt, want misschien zit er wel een reden achter jouw verdriet. Los van het feit dat die ander iets ergers heeft meegemaakt. 

5. Vergelijken gaat er vanuit dat we allemaal hetzelfde zijn en dus ook hetzelfde zouden moeten reageren of hebben. Maar iedereen is uniek. Vele verschillende soorten bomen maken een bos.

6. Iemand die zich steeds vergelijkt met een ander is als een boom die zijn wortels uit de grond trekt om bij soortgenoten te buurten om te zien hoe die erbij staan. Uiteindelijk hangen zijn takken er verlept bij omdat hij zijn eigen wortels geen kans gegeven heeft om zelf te wortelen. 

In het christendom wordt ons geleerd te worden als Christus. Is dat ook niet een vergelijking, die alleen maar slecht kan uitpakken?
Het mooie is dat er in onze relatie met Christus geen veroordeling is. Jezus is niet iemand die ver boven ons of ver beneden ons staat, maar Hij woont IN ons. Dit is een wezenlijk verschil. Wij worden gevraagd om Zijn liefde in ons te weerspiegelen. Een uitnodiging om dichtbij je ziel te leven, daar waar Jezus woont. Als je jezelf aan iemand spiegelt vanuit liefde in plaats van veroordeling, kun je van elkaar leren. Welke aspecten uit het leven  van de ander, die het slechter of beter heeft, moedigen je aan om dichter bij God te leven? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons