"Tegen Jezus zeg je toch geen 'nee'?"

Martin werd overspannen van kerkenwerk

in Mediatips

Soms is hij meer dan vier avonden in de week bezig met diaconaal werk. Zo vaak zelfs dat andere dingen wel eens in het gedrang komen. Hij is al twee keer flink over de kop gegaan voor het werk in de kerk. Martin Weerstand doet zijn vrijwilligerswerk met hart en ziel en kan moeilijk 'nee' zeggen.

"Ik ben veel van huis. Elke avond weg. Als het op mijn gewone werk dan ook nog eens druk wordt dan loop ik mijzelf wel eens een beetje voorbij. Maar als je ergens achter staat, als je ergens voor wilt gaan en als je iets voor je kerk wilt betekenen, dan moet je niet stil zitten." In Geloof en een Hoop Liefde vertelt Martin over zijn vrijwilligerswerk.

Ontmoeting
In de kerk draait het volgens Martin om de ontmoeting. "Word met elkaar een gemeente in plaats van een ledenlijst met adressen." Om dat te realiseren helpt Martin regelmatig praktisch mee in de kerk. Door middel van een diaconale dag bijvoorbeeld. Maar ook door een taak binnen de kerk op zich te nemen. Hoewel dat laatste bij Martin ook door kan slaan: "Ik ga niet meer naar ledenvergaderingen toe, voor ik het weet zeg ik ja tegen een functie."

,,Word met elkaar een gemeente in plaats van een ledenlijst met adressen."

Gepest
"Ik denk dat Jezus mij nodig heeft om aan zijn kerk te bouwen. Ik kan toch geen nee tegen Jezus zeggen?" Maar Martin doet zijn werk niet alleen voor Jezus en de kerk. Hij doet het ook voor zichzelf. Als kleine jongen werd hij veel gepest en in het vrijwilligerswerk kan hij zichzelf bewijzen: "Als je vroeger veel gepest bent dan mis je een stukje eigenwaarde denk ik. Dat ga je terughalen door je te bewijzen. Ik merkte dat ik in vrijwilligerswerk sommige dingen erg goed kon. Dat ben ik toen gaan gebruiken om die bevestiging te zoeken. 'Martin, je bent oké,' heeft iemand ooit eens tegen mij gezegd. Je weet niet half wat dat met mij gedaan heeft."

Veiling
In Geloof en een Hoop Liefde helpt Martin mee met de veiling van zijn kerk om geld op te halen voor het goede doel. Hij vertelt onder meer over zijn drukke leven als vrijwilliger en de angst die hij heeft voor het leeglopen van de kerk.

Dit fragment was te zien in Geloof en een Hoop Liefde. In het programma bezoeken vier presentatoren elke week een andere plaats in Nederland, op zoek naar karakteristieke dorpsverhalen, stadse tradities, de rol van het christelijk geloof en bijzondere mensen. Iedere werkdag te zien om 17.10 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons