Star Wars symbool voor Bijbelse thema's

'Mediapriester' Roderick Vonhögen‘ schrijft autobiografie

in Mediatips

De film 'Star Wars: The Force Awakens' vestigt wereldwijd nieuwe records. Een kerk in Berlijn organiseerde een speciale kerkdienst waar zo'n vijfhonderd belangstellenden met 'lightsabers' en al aanwezig waren. Nederlands eigen mediapriester Roderick Vonhögen is ook enthousiast over de film. Als evangelisatiemiddel.

“Jezus roept ons op om Zijn getuigen te zijn, tot aan het uiteinde van de aarde,” zegt priester Roderick Vonhögen, die in zijn leven al heel veel gereisd heeft. In zijn biografie Mediapriester laat hij aan christenen zien hoe ze ook in de digitale wereld gehoor kunnen geven aan die oproep. “Dominees en bisschoppen spelen meestal geen videogames…”

Star Wars
De voorliefde van Roderick voor de film Star Wars staat symbool voor zijn zoektocht naar een gemeenschappelijke taal. “Die moet er zijn, voordat je bruggen kunt slaan. Veel mensen, vooral jongeren, spreken niet de taal van de kerk. De vele ontmoetingen die ik heb gehad dankzij deze film, hebben mij zoveel kansen opgeleverd om te spreken over het geloof! De film gaat over idealen, de strijd tussen goed en kwaad en het opofferen van je leven voor je vrienden. Als ik andere Star Wars-fans ontmoet, kan ik met hen delen wat die Bijbelse thema’s voor mij persoonlijk betekenen.”

‘Father Roderick’
Ooit begon hij als priester in een plattelandsparochie, nu heeft de ‘podcastpriester’ – in Nederland bekend als tv- en radiopresentator bij Omroep RKK – tienduizenden fans over de hele wereld. Toen ‘Father Roderick’ het boek Geek Priest schreef, was het voor hem logisch om dat in het Engels uit te brengen. “Het publiek dat ik op social media en ‘in het echt’ ontmoet, spreekt voor het overgrote deel die taal. Maar ik merkte dat er ook in Nederland belangstelling bestond voor een boek van een priester die het geloof en de moderne cultuur bij elkaar wil brengen.”

Games
“Toen ik eenmaal had besloten een Nederlandse versie uit te brengen, merkte ik dat ik hoofdstukken aan het boek wilde toevoegen. Zo beschrijf ik het medialandschap in ons land en ga ik dieper in op de wereld van de videogames, die de laatste tijd in rap tempo groter is geworden. Ik richt me vooral tot opvoeders, die zich echt in die wereld moeten verdiepen om het contact met hun kinderen niet te verliezen.”
Vonhögen spreekt ook de kerken aan in het boek. Ze proberen nog veel te vaak om jongeren te bereiken vanaf de preekstoel. “Jezus ging naar het strand of bezocht een bruiloft om mensen te ontmoeten op plekken waar ze al waren. Kunnen wij dan niet leren van het succes van ‘YouTubers’ als Enzo Knol? Juist in de wereld van de nieuwe media moeten wij als kerk aanwezig zijn!”

‘Lees het als een avonturenroman’
Roderick heeft Mediapriester geschreven als een biografie waarin hij zijn ervaringen deelt met christenen. “Maar het is vooral een avonturenroman, waardoor het voelt alsof je zelf overal bij bent!” Zo ‘ziet’ de lezer hem als fan door de modder waden op de eerste Star Wars-conferentie in Denver maar ook spreken op een mediaconferentie en via podcasting verslag doen van de pauskeuze vanuit Rome. “Ik hoop dat ik anderen kan inspireren om volop kansen voor het Koninkrijk van God te zien. Stop met het doemdenken dat je soms binnen de kerkmuren hoort. De velden zijn wit om te oogsten!”

Mediapriester. Avonturen in de wereld van film, games en nieuwe media - door Roderick Vonhögen
Uitgeverij Adveniat Baarn (2015)
Op internet is een documentaire te zien met veel extra informatie over praktijkvoorbeelden uit het boek: Trideo.com

Dit is de Dag radio interviewde Roderick Vonhögen over zijn boek. Beluister het hier!

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons