Oudejaarsdag in een vluchtelingenkamp

Blog van Arjan Lock, op reis in Libanon.

Terwijl de vuurpijlen in Nederland de lucht in schieten ziet het Oud en Nieuw er in Libanon heel anders uit. Duizenden vluchtelingen overleven in overvolle steden en bereiden zich voor op de winterse kou. Voor EO Metterdaad reist Arjan Lock af naar Libanon waar hij zijn ervaringen beschrijft.

Dag 3: 31 december 2015

De laatste dag van het jaar. Hier in Deir El Ahmar maken ze zich er niet zo druk om. ‘Iedere nieuwe dag is bijzonder en op vuurwerk zitten de mensen hier niet te wachten’, aldus mijn nuchtere gastheer. We ontbijten in de keuken, het platte brood (manakeesh) is net gemaakt en wordt warm gehouden op de kachel.

Tegenstand
Gisteren hebben we het laat gemaakt; gepraat over de problemen in het dorp, over religies die elkaar naar het leven staan en het leed dat gewone mensen treft. Joseph vertelde over zuster Micheline die door moederoverste is weggeroepen uit zijn dorpje. ‘Zonde’, vindt Jozeph, ‘zij was de drijvende kracht achter de hulp voor de vluchtelingen. Zij hielp mensen zonder aanziens des persoons’.

Ik heb het de afgelopen jaren met eigen ogen gezien. Zij zette het dorp aan tot actie om de honderden gezinnen op te vangen. Zij liep door de blubber en de sneeuw om water, voedsel, kachels en dekens te brengen naar mensen die niets meer hadden. Haar motto: iets laten zien van de liefde van God, die mens werd voor de onaanzienlijken, voor de mensen zonder stem. Ik zag hoe ze genoot van het contact met de mensen en hoe ze van haar hielden. Ik zag ook dat ze teveel van zichzelf vroeg en de tegenstand (die altijd en overal hetzelfde is) haar uitbluste.

IS
Maar Joseph geeft niet op. Hij vertelde gisteren bij de haard over zijn eigen geschiedenis, hoe hij tientallen jaren geleden in de burgeroorlog in staat bleek de meest verschrikkelijke dingen te doen. ‘In alle eerlijkheid, ik was niet beter dan wat IS nu doet’ zegt hij. De haat die hem blind maakte omdat zijn christen-broeders werden vermoord. En hoe zuster Micheline hem jaren later, toen de Syrische vluchtelingen zijn dorpje binnenkwamen, liet zien dat voor God alle mensen gelijk zijn en vergeving helend werkt.

Terug naar vroeger
Ik zie hem bezig als we even later in de ochtendkou de zoveelste familie bezoeken. Voor mij rijgen de verhalen van de vluchtelingen zich aaneen, voor hem is ieder verhaal bijzonder en doet hij zijn best iets voor hen te betekenen. Hij luistert, inventariseert, bemoedigt en geeft hoop. Niet door veel te zeggen maar door te doen. We zitten op de grond in de tent van Hamda, moeder van 8 kinderen. Zij maakt voor ons de kachel aan en vertelt over het gebrek aan alles. Dat het de laatste dag van het jaar is, daar had ze werkelijk nog niet aan gedacht. Haar gedachten worden in beslag genomen door haar zieke kind, het gebrek aan eten en de tent die het gewicht van de naderende sneeuw niet aan zal kunnen. Haar hoop voor 2016? Ze durft het bijna niet te zeggen maar als ze iets zou mogen wensen is het terug. Terug naar huis, gewoon het eenvoudige leven van vroeger oppakken. ‘Insjallah’, zegt ze.

,,‘Dan ga je in ieder geval zonder honger het oude jaar uit’"

2016
Ik kijk naar Joseph en zie hem bij het weggaan iets uit zijn broekzak pakken. ‘Koop wat rijst en vlees voor vanavond’ zegt hij, ‘dan ga je in ieder geval zonder honger het oude jaar uit’. En daar gaan we weer, op naar de volgende familie. Want Joseph is onvermoeibaar. Ik denk aan de laatste woorden van Psalm 90: 'Bevestig Heer het werk van zijn handen, het werk van zijn handen, bevestig dat'. Zo ga ik het jaar uit, biddend dat God met de mensen hier, met Joseph en met ons mee gaat, voor altijd.

Auteur en foto's: Arjan Lock
EO Metterdaad

» Dag 4: Met hoop het nieuwe jaar in

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons