Onverwacht bezoek

Column van Timzingt

“Hoor wie klopt daar kind’ren?” Hope, mijn sponsorkind, zingt me toe vanaf zijn foto. “Kop dicht!” blaf ik, “Sinterklaas is vertrokken!”

“Maar er staat echt iemand voor de deur!” stamelt Hope. Ik kijk hem vernietigend aan: “Hope, even niet. Ik ben hartstikke druk. Ik probeer de dagen rond Kerst een beetje zo te plannen dat ik het overleef tot de jaarwisseling.” Ik buig me weer over de tafelschikking van het tweedekerstdagdiner. “Het is zo druk in december,” leg ik Hope uit, “Eerst sinterklaas en daarna trekt het hele kerstcircus weer voorbij: iedereen wordt opgetuigd, van de kerstboom tot oma en eenzame oom Ron, een musical met de kinderen, een jeugdkoor, kerststukjes, te veel versieringen en eten.” “Maar eerst: advent!” roept Hope. Ik: “Hoe krijgen ze het toch voor elkaar om dat er ook nog bij te plannen: advent komt altijd ongelegen!”

“Je hebt meer met Sinterklaas dan met advent?” vraagt Hope. Ik voel me betrapt: “Hoezo denk je dat?” “Nou,” zegt Hope, “als ik het fanatisme waarmee je het Sinterklaasjournaal volgde naast je kerstklaagzang leg… Sinterklaas kun je ook skippen! Wij vieren het niet in Afrika.” Ik ontplof: “Nee nogal wiedes dat jullie dat niet vieren. Jullie kunnen je geen cadeau uit eigen zak veroorloven! Het fijne aan Sinterklaas is gewoon dat je weet wat je krijgt. Alles in eigen hand. Ik krijg wat ik verwacht en dat vind ik wel zo prettig en voorspelbaar.” Hope staart voor zich uit: “Maar advent is onvoorspelbaar: het onverwachte verwachten.” “Houd ik niet van!” kap ik hem af, “Te druk in december om te verwachten.”

Hope kijkt naar buiten: “Er was echt iemand aan de deur, Tim.”

Ik sjok naar de deur en zie nog net een man en zijn zwangere vrouw weglopen. Ik schaam me te diep om ze na te roepen. “Een vreemd’ling zeker, die verdwaald is zeker?”, roept Hope. Ik mompel: “Eigenlijk niet: ze komen elk jaar. Dat weet ik, maar het overvalt me altijd weer. Ik raak er niet aan gewend. Gek, dat heb ik bij de Sint nou nooit.” Hope lacht minzaam: “Bekend verschijnsel: alles went behalve advent.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Tips van de redactie

Tim van Wijngaarden (1979) is sinds 2007 bekend als '(liedjes)cabaretier' Timzingt. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Culemborg.