Mooiste boeken voor in je kerstvakantie

Marlies Medema tipt drie kerstboeken

De kerstvakantie, dat betekent: tijd. Tijd die je kunt besteden aan Home Alone, The Sound of Music en nog 28 kerstfilms die je al dertig keer gezien hebt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meer tijd vrij te maken om te lezen.

Afgelopen jaar zijn genoeg boeken verschenen die de moeite waard zijn. Marlies heeft drie boeken uitgekozen die het goed doen onder, of bij de kerstboom.

1. Bidden maakt verschil

Dit boek van Beth Moore moedigt je aan om: te bidden!

Dertig à veertig minuten per dag maken volgens de schrijfster het verschil. De methode die je daarbij gebruikt is die van EZELIN:

Eren en aanbidden
Zonde belijden
Erkennen van Gods gezag
Lijstjes langs gaan (voorbede)
Intimiteit delen
Nodigen tot toerusting

Rustig plekje
Dankzegging is overigens door de hele linie verweven. Naast zeventig dagen lang een bijbeltekst plus overdenking, bevat het boek dagelijks een invulpagina waarop je je gebedspunten kunt schrijven – en verderop ook eventuele verhoringen. Nu nog een rustig plekje vinden om je terug te trekken.

In zijn aanwezigheid – 70 dagen van gebed
Beth Moore. Uitgeverij Royal Jongbloed, ISBN 9789491844485

2. De nieuwe Paul Young

In W. Paul Youngs nieuwste roman Eva spoelt een container aan op een eiland ergens tussen hemel en aarde. In deze container bevinden zich elf dode meisjes – en eentje die de reis ternauwernood overleefd heeft.

Lillie, zo heet de vondelinge – wordt liefdevol door Verzamelaar Johan opgevangen en blijkt degene te zijn op wie al lang werd gewacht: een Getuige van de Oorsprong.
Iemand die er bij was, in de hof, waar het een en ander gebeurde rondom Adam en Eva.

Niks mis met een goeie discussie onder de kerstboom.

Theologisch duwtje
Tijdens het lezen van deze fantasyroman daveren af en toe je theologische denkbeelden op hun grondvesten, maar dat is ook de bedoeling van de schrijver. Niks mis met een goeie discussie onder de kerstboom. Niks mis met een theologisch prikkelend duwtje.
Belangrijker: al lezend word je vooral opnieuw geraakt door, om in de termen van Young te spreken, de Tijdloze, die zijn armen om je heenslaat en je liefheeft zonder enige reserve.

Eva, W. Paul Young, Vertaling Ernst Bergboer
Uitgeverij Kok, ISBN 9789043521277, E 19,99

3. Een spannende roman

Volgens collega Hilde, die bij Eva de boekenrubriek samenstelt, is deze nieuwste roman van Ted Dekker een fijn kerstcadeau voor je geliefden – of lekker voor jezelf. Het boek speelt zich af in het jaar 30, zoals de titel al zegt.

Dit is de tijd waarop Jezus op aarde rondliep. Hoofdpersoon Maviah, de bastaarddochter van een van de machtigste bedoeïenensheiks uit Arabië, krijgt opdracht de hulp in te schakelen van Herodes als vijanden de sheik aanvallen.

Jezus, de nieuwe koning
Juda en Saba, twee van haar vaders soldaten, gaan als begeleiders mee. Via Juda leert Maviah de ‘de nieuwe Koning’ kennen. Een Koning die spreekt van een heel ander ‘koninkrijk’. Dankzij Hem krijgt de wanhopige, afgewezen Maviah nieuwe hoop.

Anno Domini 30, Ted Dekker
Vertaling Marijne Thomas. Uitgeverij Kok, IBSN 9789043525176, E 22,50

Veel leesplezier!

Tekst: Marlies Medema

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons