Minder tijd tekort: 3 tips

Zo heb je (bijna) nooit meer tijd tekort

Herken je dat? Dat je veel meer taken op je bordje hebt liggen, dan waar je tijd voor hebt? Je rent continu achter jezelf aan en je zou willen dat je meer tijd had…

Tsja, er zit nu eenmaal slechts 24 uur in een dag, waarvan je ook nog eens een uur of acht slaapt, zo’n drie uur nodig hebt voor eten (koken) en persoonlijke verzorging en dan moet je nog boodschappen doen, de was draaien, je social media bijhouden, je e-mails beantwoorden, naar je werk reizen, met de kinderen spelen, met je vrienden borrelen, terwijl je een deadline hebt op je werk...

‘Tijd is geld’, zeggen we, waarmee we aangeven dat tijd kostbaar is. Je kunt tijd maar één keer gebruiken; elke seconde komt één keer en daarna nooit meer. Maar tijd lijkt ook een soort elastiek: als je met iets geweldigs bezig bent, dan ‘vliegt de tijd’, terwijl als je met iets saais en vervelends bezig bent de tijd eindeloos lang kan duren. De komende vijf weken zullen we het hebben over het thema tijd.

3 tips om tijd over te houden:

1. Hou een week een tijd-kasboek bij

Ervan uitgaande dat je tijd maar één keer kunt gebruiken, is het van belang dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan datgene wat je echt belangrijk vindt. Je kunt niet alles, je zult moeten kiezen. En daarbij geldt: óf jij bepaalt waar je mee bezig wilt zijn, óf je wordt geleefd.

Hou eens een week bij waar jij je tijd aan besteedt in de vorm van een tijd-kasboek. Dit kan je helpen om te zien waar jouw ‘tijd-lekken’ zitten.

2. Gooi de ballast eruit

Heb je tijd tekort? De meeste mensen zijn de helft van hun tijd bezig met onbelangrijke dingen zoals het verplaatsen van papieren en andere rommel, beantwoorden van e-mails en telefoontjes, televisie kijken, social media checken, in plaats dat ze gewoon hun werk doen. Ervaar je het als ballast? Maak dan keuzes! Kijk minder televisie en ga in plaats daarvan een avond in de week sporten of maak tijd om een goed boek te lezen. Check geen e-mails of sms-berichten, terwijl je aan tafel zit met je gezin, maar luister naar elkaars verhalen. Ruim elke avond de woonkamer op, zodat de troep zich niet kan ophopen.

Welke ballast wil jij eruit hebben? En wat wil je doen met de vrijgekomen tijd?

3. Zorg voor een goed systeem

Alles wat routine is, kost minder tijd. Sommige mensen zijn hier van nature heel goed in, anderen moeten het echt aanleren. Maar als jij tijd maakt om te investeren in een systeem wat werkt, dan pluk je daar absoluut de vruchten van, omdat je dan op andere momenten spontaan leuke dingen kunt doen. 

Een paar tips? Zorg dat je één laatje hebt waar je altijd (met de nadruk op altijd!) je sleutels, portemonnee, telefoon etc. in legt. Denk van tevoren na over wat je (ongeveer) wilt eten in de week, zodat je in één keer veel boodschappen doet en niet elke dag een klein beetje. Sport op vaste tijdstippen in de week en doe dat, ook als je geen zin hebt. Plan tijd in voor je geliefden en bedenk op welke manier jullie samen plezier beleven – hou je aan deze afspraak en zet je telefoon uit. Zorg dat je deadlines ruim inplant, zodat je het ook af hebt wanneer er onverwachts iets tussenkomt.

Waar zou jij nog meer structuur voor jezelf kunnen creëren?


Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons