"Mijn neef pleegde aanslag Bataclan"

Pastor Saïd vraagt om vergeving na aanslagen Parijs

De broer van de aangetrouwde neef van pastor Saïd was een van de daders van de aanslag in de Bataclan in Parijs. Saïd kende hem persoonlijk en vraagt de slachtoffers om vergeving. Tegelijk is hij scherp richting christenen. “Bang voor moslims? We moeten banger zijn voor ons gebrek aan liefde.”

Een dag later staat een journalist voor de deur: 'Jouw broer heeft zich opgeblazen.'

Op de avond van de aanslagen in Parijs, 13 november, zit pastor Saïd (48) met zijn vrouw Fatima en twee kinderen samen met zijn nichtje en haar man in een ander theater, op 1000 meter van de Bataclan. “Toen we de schoten hoorden, wist ik meteen dat het om een aanslag ging,” vertelt Saïd. “Er heerste grote paniek. Elke keer als er een auto hard voorbij reed, doken de mensen op straat snel een restaurant binnen. Iedereen was bang voor elkaar.”

Een dag later staat er een journalist voor de deur van zijn neef met de mededeling: ‘Jouw broer heeft zich opgeblazen.’ Bij de aanslagen in Parijs kwamen in totaal 129 mensen om het leven.

"Pas als je ze omhelst en kust, kun je hun baarden aftrekken."

Alles uit de kast 
De meeste interviewverzoeken wimpelt hij af. Maar voor Visie reserveert pastor Saïd een hele middag. “Omdat jullie speciaal voor mij uit Nederland zijn gekomen.”

“Ik ben niet bang,” zegt Saïd tijdens de lunch in een klein Libanees restaurant vlakbij de Bataclan. “‘De tekst die de eerste dagen na de aanslagen door mijn hoofd maalde, is: ‘Volmaakte liefde bant de angst uit’. Dat is het. Waarom zijn veel christenen bang? Omdat ze hun christelijke identiteit niet goed kennen. Als je je identiteit in Christus zoekt, hoef je niet bang te zijn voor moslims. Ik voer deze oorlog op mijn knieën. Alleen met gebed en liefde kunnen we de extremisten verslaan.”

Saïd haalt zijn telefoon tevoorschijn en toont foto’s waarop hij radicale moslims vriendschappelijk omarmt. “Contact is de sleutel, zelfs als je het niet met iemand eens bent. We moeten een band opbouwen met moslims. Nodig gesluierde vrouwen uit, ga het contact met hen aan. Zelfs extremistische moslims moet je liefhebben, omhelzen. Pas als je ze omhelst en kust, kun je hun baarden aftrekken. Dat is de manier waarop wij christenen oorlog moeten voeren.”

"Nodig een moslimfamilie uit voor de kerstmaaltijd. Dat is pas oorlog!”

Ismael Omar Mostefai, een van de daders van de aanslag in de Bataclan, is de broer van uw aangetrouwde neef. Hoe goed kende u hem? 
“Toen ik hem op de trouwdag van mijn nichtje zag, leek hij uiterlijk helemaal niet op een radicale moslim. Hij danste op wereldse muziek, was modern gekleed en hield van het leven. Kortom: een jonge, moderne Fransman. Toen ik hem drie jaar geleden voor het laatst ontmoette, voelde hij zich duidelijk ongemakkelijk in mijn aanwezigheid. Hij ontliep mij.”

Nu heb ik spijt dat ik toen niet langer met hem heb gepraat. Misschien is het mijn schuld dat hij is geradicaliseerd. Jezus gaf mij een gelegenheid om met hem te praten en die gelegenheid heb ik niet aangegrepen.”

In een interview met CNN vraagt u vergeving voor deze terreurdaad. Voor veel nabestaanden van slachtoffers zal dat een stap te ver zijn. 
“Vergeving kost tijd, maar het is wel nodig. Het is namelijk het enige wat je kan bevrijden. Anders blijft dat wat er is gebeurd als een gezwel in je leven zitten. Nooit kan ik het verdriet wegnemen van de slachtoffers, maar ik kan hen wel geestelijk helpen door om vergeving te vragen.”

Wonder 
“Mijn nicht heeft het er heel moeilijk mee dat haar zwager tot zoiets in staat bleek,” zegt Saïd, terwijl hij zoete kruidenthee
in een glaasje schenkt. “Zo erg, dat ze eigenlijk niet meer wil leven. Het voelt voor haar alsof zijzelf de aanslagen heeft gepleegd.”

“Tegelijk, en dat is het bijzondere, merk ik dat zij en haar man openstaan voor het Evangelie. Zo is er onlangs een dominee bij hen geweest die voor haar en haar man gebeden heeft. Dat ze dit hebben geaccepteerd, is een groot wonder. Ze hebben bovendien veel steun gekregen van mijn christelijke vrienden en dat doet hen veel.”

Heeft u met uw achtergrond makkelijk toegang tot moslims?

“Nee, want zij zien mij als verrader. Dus het is juist moeilijker. Maar het is nóg moeilijker als je niet van hen houdt. Als je moslims liefhebt, is alles mogelijk. Vorige week heeft een bevriende dominee het woord genomen in een moskee en het Evangelie verkondigd. In de moskee! Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden.

Angst is nergens voor nodig. We moeten banger zijn voor ons eigen gebrek aan liefde en het gebrek aan christelijke overtuiging. Dat is een scherpe boodschap, ja. Maar ik ben voor niemand bang. En als zij mij bedreigen, bedreig ik hen ook: met de liefde van Christus.”

Kerst is geen datum 
Kan hij dit jaar wel kerstfeest vieren, in een stad waar de vrede en het licht lijken te zijn uitgedoofd? “Kerst is de mooiste gelegenheid om ons licht te laten schijnen bij de moslims,” reageert hij. “Zij moeten dit jaar het mooiste kerstfeest van hun leven meemaken en verliefd worden op Jezus. Zij hebben het zo nodig! Want,” zijn ogen worden feller en hij beklemtoont ieder woord: “Kerst is geen datum, het is een ervaring! Laten dominees deze Kerst daarom de oorlog maar verklaren aan moslims door hen een Bijbel te geven. En vier het dit jaar niet met je eigen gezin, maar nodig voor de kerstmaaltijd een moslimfamilie uit. Dat is pas oorlog!”


Lees het hele interview in Visie: 

  • Saïd groeide op als moslim: “Ik droeg geen baard, maar in mijn hart was ik extremist.”
  • Saïd organiseert een concert, waarin hij en zijn familie nabestaanden openlijk om vergeving willen vragen: “We willen hen vragen ons nog een kans te geven om van hen te houden.”

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Research: Han Hoogendoorn
Beeld: Stephan Valkenier, Arianne Ramaker

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons