'Meer vrouwen dan Opwekkingsliederen'

Vrijmoedig voornemen

Het gebeurt niet vaak dat ik voor meer vrouwen speel dan dat er Opwekkingsliederen zijn. Zij vierden in Zandvoort een feestje en ik mocht daar komen narren: het Eva-vriendinnenweekend. Ik speelde daar voor 850 vrouwen. Dat was nog eens een cadeau: spelen voor de andere sekse. Over vrouwen heb ik by far de meeste grappen!

Thema was ‘vrijmoedig ontvangen’. Het hele weekend hebben die vriendinnen hun uiterste best gedaan te leren om vrijmoedig te ontvangen. De paradox was dat je daar niet je uiterste best voor kunt doen, dat je juist niets moet doen en dat dát juist zo ingewikkeld is. Kortom, de vrouwen hadden het zich weer erg moeilijk gemaakt. Toch was het een weekend om niet snel te vergeten. Ik heb niet vaak 850 vriendinnen die allemaal om mij lachen. Dat was nog eens vrijmoedig ontvangen.

Ik moest eraan denken toen ik probeerde goede voornemens voor komend jaar te formuleren. Ik ben nogal van de doelstellingen en het liefst SMART geformuleerd, zodat ik ze kan halen en kan ‘vieren’ dat het gelukt is. Ik bedacht dat ik voor 2016 maar eens wat meer geestelijke doelen moest stellen om mijn door grappen gedeukte geestelijke imago een beetje op te krikken. Fijne voornemens om op een zondag in januari na de dienst quasinonchalant te droppen. Zo van: ‘Ik heb me voorgenomen beter stille tijd te houden, veel meer voor Israël te bidden (of de Palestijnen, afhankelijk van je denominatie), de opwekking nu echt af te dwingen (oh nee: dat heet claimen, dat klinkt minder agressief) en bressen te slaan in bolwerken.’ Enzovoorts. Ik ben evangelisch genoeg om het overmoedige gevoel te hebben dat mijn voornemens direct door de Geest zijn ingegeven. Ik ben ook reformatorisch genoeg om te beseffen dat ik voor 1 februari weer terug bij af ben.

En toen dacht ik aan het thema van het Eva-weekend. Vrijmoedig ontvangen. Da’s een ander soort voornemen voor 2016. Het past ook wel bij mij: benen op tafel, ontspannen, in alle rust niets doen en dan ontvangen. Beetje te passief en te consumptief, zegt u? Niets doen is harder werken dan je denkt.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons