Leef jij in Gods ritme?

God heeft tijd voor dingen, drie tips om te leven in zijn ritme

Leven in Gods ritme, het klinkt zo mooi en rustgevend. Je hebt alle tijd van de wereld en je hart is gevuld met vrede, terwijl je gewoon doet wat je doet… Daar waar de wereld vaak mensen opjaagt en gericht is op ‘beslis NU, anders ben je te laat’, heeft God juist tijd voor dingen. Vanuit welk ritme leef jij?

De kerstperiode is bij uitstek een tijd om na te denken over het ritme waar je in leeft. De meeste mensen brengen meer tijd door met hun geliefden, waardoor ze gaan nadenken over wat er echt belangrijk is in het leven. Kerst is een tijd van verstilling, van ontvangen en weer uitdelen. En dat geeft ook ruimte om na te denken over het komende jaar. Wil ik nog mee doen met de ratrace? Wil ik op deze manier mijn tijd blijven besteden, of zou ik liever meer tijd hebben voor andere dingen? En zo ja, wat dan?

3 tips om te leven in Gods ritme:

1. Maak je niet druk

God neemt er tientallen en soms honderden jaren de tijd voor om een boom uit te laten groeien tot een prachtige, dikke boom met enorme wortels en takken. Wanneer je dat beseft, dan is het eigenlijk niet te begrijpen waarover we ons zo druk maken. Waarom moet in onze beleving alles nu gedaan worden? Prediker 3:1 zegt: ‘Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.’ Haal eens heel bewust adem en besef dat God Heer is over de tijd. Wanneer je gestrest bent, verlies je energie en creativiteit. Haal adem en leg je zorgen en deadlines in gebed bij God. Want: ‘wie hoopt op de Heer, krijgt nieuwe kracht.’ (Jesaja 40:31a). Doe wat je kan, maar werk je niet over de kop.

2. Maak tijd om stil te worden bij God

Wanneer je je hele agenda volpropt met veel te veel activiteiten, dan ontstaat er makkelijk stress en onrust. God wil graag dat je leeft vanuit zijn vrede en vreugde en dat kan alleen maar wanneer je op gezette tijden stil bent. Zo kan Hij je weer vullen met nieuwe energie en kracht. Het is niet voor niets dat God een gebod maakte over het eren van de sabbat, we hebben het nodig om tijd apart te zetten om Gods stem te kunnen verstaan. Jezus zei: ‘Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.’ Kies ervoor om eerst stil te worden en daarna te doen wat je moet doen en je zult merken dat Gods vrede met je meegaat.

3. Focus!

Leven in Gods ritme heeft te maken met kiezen. God heeft een roeping in je hart gelegd en het is aan jou om deze te volgen of niet. God wil graag dat je tot zijn bestemming komt, maar de duivel wil je er vanaf houden. Een van de pijlen van de duivel is uitstel. Een andere pijl is afleiding. Paulus zegt in Filippenzen 3:14: ‘Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept.’ Ga jij recht op je doel af? Welke stappen zou je vandaag kunnen zetten om dichter bij dat doel te komen? Wanneer je deze stappen consequent uitvoert, zul je op een dag je resultaat bereikt hebben. Want wat je zaait, zul je oogsten. Leven in Gods ritme is gefocust blijven op Hem, zodat je je niet laat afleiden, maar elke dag kan doen wat Hij belangrijk vindt.

Auteur: Carianne Ros

Deze blog is onderdeel van een serie van vijf blogs over het thema 'tijd'. Meer lezen van Carianne Ros? Kijk hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons