Laat je meevoeren door de Messiah

Meesterwerk Händel in klassiek, pop of swingende versie

in Geloven

Ook dit jaar studeren vier BN'ers beroemde stukken uit Händels klassieke meesterwerk de Messiah in. De artiesten zetten alles op alles om hun gekozen muziekstuk te beheersen. Voor degenen die zich liever zonder veel moeite laten meevoeren door de prachtige muziek, zijn er kant en klare Messiah-spotifylijsten.

De Messiah vertelt in drie delen het verhaal van de Messias: in deel één zijn aankondiging en geboorte, in deel twee zijn lijden, sterven, opstanding en hemelvaart en in deel drie zijn wederkomst. Heel dit verhaal wordt verteld door Bijbelteksten te zingen. Je kunt wel zeggen: bij Kerst hoort de Messiah, zoals de Mattheüs Passion bij Pasen hoort.

BN'ers ontdekken Messiah
In het EO programma Messiah Masterclass gaan vier artiesten op een geheel eigen manier de muzikale ontdekkingstocht van de Messiah aan. De vier worden hierin begeleid door de bekende bariton Maarten Koningsberger en zangcoach Sigrid van der Linden, die hen helpen met het uitpluizen van het muzikale meesterstuk.

  • William Spaaij vertolkt het stuk ‘Ev’ry valley’, waarin hij zingt over de geboorte van Jezus.
  • Cabaretier Remco Veldhuis voert ‘Thou art gone up high’ op.
  • Monique Klemann zingt ‘Rejoice greatly.
  • Leona Philippo zingt het mooie ‘He shall feed his flock’, waarin het verhaal van de herders wordt bezongen.

Hieronder vind je een Spotifylijst met daarin verschillende uitvoeringen van bovengenoemde vier nummers.

Swingende - en synthesizerversie
Om ingewikkelde muziek te leren waarderen moet je er zorgvuldig naar luisteren, het liefst met een tekstboekje. Dat helpt ook om de Messiah te beluisteren zoals ‘ie bedoeld is: als een meditatie over de Messias.

Voor mensen die écht niet van klassiek houden, is er ook een popversie uit de jaren '70: The Young Messiah met veel synthesizer - en een swingende, zwarte all star versie uit de jaren '90: A Soulful Celebration.

Je kunt deze muziek beluisteren door EO kerstSpotify te volgen, of door direct hieronder te luisteren (wat alleen lukt nadat je eerst ingelogd bent op je eigen (gratis) Spotifyaccount).

De Messiah Masterclass is op maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 december 2015 om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Messiah Masterclass nummers

The Young Messiah

A Soulful Celebration

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons