Klimaat: "We gaan op een afgrond af"

In gesprek met Antonie Fountain

Op dit moment houden de wereldleiders zich op de klimaattop in Parijs bezig met het milieu. Maar wat kunnen wij zelf doen? Moet je je er als christen eigenlijk wel druk om maken? In gesprek met Antonie Fountain, bekend voorvechter van mensenrechten en milieu.

Afgrond
"We leven in een absurd systeem en we gaan letterlijk op de afgrond af. Alles wat we uit de grond aan het halen zijn, raakt een keer op. We kunnen niet oneindig blijven groeien", zegt Antonie stellig. Is dat een probleem? Zoals een Amerikaanse dominee eens zei: "God's going to burn this world up, so I drive an SUV." Antonie: "Dat is wel hoe er in kerken in grote lijnen over gedacht wordt, maar God zei bij de schepping dat het goed was. Wie zijn wij dan om deze planeet te vernietigen? Toen God de mens maakte zei hij dat we ervoor moesten zorgen, en die opdracht is nooit meer ingetrokken."

Antonie ziet juist voor kerken een rol weggelegd. De manier waarop veel kerken met vluchtelingen omgaan vindt hij hartverwarmend. Toch vraagt hij zich af waarom er in de kerk zo weinig over klimaat en milieu gepraat wordt. "Je kunt je hele leven naar de kerk zonder hier echt iets over te horen. Ik zou zo graag willen dat de omgang met Gods schepping een belangrijk onderdeel van de boodschap van de kerk wordt. Dat kerken bijvoorbeeld een half jaar lang zo op hun leden inspreken dat de meesten een week per maand geen vlees eten." 

Antonie zelf
Zelf worstelt Antonie ook nog steeds met duurzaam leven. Hij eet niet veel vlees, maakt zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer (lastig in een dorp zonder bussen of treinen), stookt zo min mogelijk, heeft weinig spullen en deelt een huis met een ander gezin. Maar toch. Hij heeft wel een auto en een Iphone 6, om maar iets te noemen. "Daar heb ik lang mee geworsteld, maar ik had geen foto's van mijn opgroeiende kinderen. En zonder auto kom je dit dorp niet uit met kinderen. Misschien is het wel een matig excuus. Ik ben de laatste om te zeggen dat ik het goed doe."

Meer boosheid
Heeft hij nog tips? Zeker: meer openbaar vervoer gebruiken, dichter bij je werk wonen en minder nieuwe spullen kopen. Toch ligt de echte oplossing in de politiek. "Als je het dan toch wilt hebben over iets dat de gewone burger kan doen, dan is het dat hij boos kan worden op politici die verzaken hier iets aan te doen. Mensen kunnen boos worden als er een paar honderd asielzoekers naar hun dorp komen, waarom dan niet hierover?"

Wat betreft de klimaattop is hij in ieder geval hoopvol dat er belangrijke stappen genomen zullen worden. Antonie: "Deze keer lijkt het er op dat belangrijke mensen zeggen: er moet echt iets gebeuren."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons