Kerst toont God

6 mooie ontdekkingen bij kerst

De kern van het christendom is: niemand heeft God zo mooi getoond als Jezus. Vandaag vieren we kerst en daarin merk je dat ook al.

Wat leer je dan bijvoorbeeld over God, als je hoort over dat baby’tje, spartelend, kirrend, blèrend, poepend in die trog – als je je dus voorstelt dat God nergens zo dichtbij is geweest als daar in dat lijfje? Dit kindje is dan dus het ultieme ingrijpen van God. Zoals hij zich hier toont, heeft hij zich nog nooit getoond. Wat ontdek je dan over God?

1. God is voorzichtig

Een baby’tje, dat is niet echt een leger dat eens de boel komt opschudden. Je denkt eerder: koedzie koedzie koedzie… Als God zich aan zo’n murmeltje heeft verbonden, zegt dat veel. Hij had vast kunnen komen als een keizer of een machine, of wat voor overdonderends dan ook. Maar zo is God blijkbaar niet. Hij is voorzichtig en respectvol. Als een baby in onze wereld.

2. God durft kwetsbaar te worden

Bij dat baby’tje in die trog denk ik ook: oei, wat teer… Ik kan me prima voorstellen dat God als een soort stralende engel was gekomen, zonder relaties waarin hij teleurgesteld kon raken, zonder lichaam dat ziek kan worden, laat staan sterven. En toen kwam hij als dat wurmpie! Daarmee neemt hij een enorm risico. In de hemel is hij veilig, niemand kan hem daar kapot krijgen. Maar dit lijfje… God wordt nu wel heel raakbaar. Grijpbaar. Doodbaar zelfs. Blijkbaar heeft hij dat ervoor over om hier bij ons op bezoek te komen.

3. God is nieuwsgierig naar ons

Als ik dat baby’tje zie, op een schilderij bijvoorbeeld of een glas-in-loodraam, denk ik: wij gaan elkaar begrijpen. Jij drinkt bij je moeder, net als ik ooit. Jij zult in het water springen. Hout bewerken. Wijn drinken. Al die dingen die God eerst niet kon. God wist voorheen alles van dit leven, zag alle deeltjes voor zich, maar niet hoe het proefde, voelde, beleefde. Hij kon perfect onze schoenen beschrijven, maar had er nooit in gestaan. Nu gaat hij het allemaal meemaken.

4. God is solidair met ons

Bij zo’n kersttafereel kan ik verder denken: welkom, nu doe je mee, je hoort erbij! Wij zijn mensen die er vaak een potje van maken, maar God heeft ons de mogelijkheden daartoe gegeven. Wij maken veel kapot, maar hij heeft het heelal geschapen waarin dit kon gebeuren. Daarmee maakte hij keuzes voor anderen, voor ons, waar wij niets aan kunnen doen. Maar nu met Kerst gaat hij het risico dat hij voor anderen koos, zelf ook aan. Hij is niet een ouder die zijn kinderen onbeheerd op pad stuurt – hij gaat de weg zelf ook. Als hij anderen aan iets blootstelt, dan ook zichzelf.

5. God houdt van dit leven

Wat zul jij van dit leven genieten – denk ik ook als ik zo’n kerstbaby zie. God had gewoon even op visite kunnen komen, even buurten bij dat oude projectje van hem, het heelal. Maar nu verbindt hij zich helemaal aan ons. Hij wipt niet even langs, hij wórdt ons. Dan moet dit leven je toch wel erg dierbaar zijn, als je het zo dichtbij je wilt hebben.

6. God houdt van héél dit leven

En bij zo’n baby Jezus denk ik ten slotte: jij gaat nog heel wat rottigheid meemaken… maar je ligt hier mooi wel! God verbindt zich niet alleen met de mooie kanten van ons bestaan. Hij ligt daar in een trog, dat zegt al genoeg. Stinkende herders komen straks op kraambezoek. Vlak daarna moeten ze al vluchten naar Egypte. En uiteindelijk wordt hij doodgemarteld. Maar als je de balans opmaakt, was het voor hem blijkbaar de moeite waard. Hoe moeilijk het ook zou worden, hij kwam gewoon wel.


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons