Kerst druk? Welnee!

Vier tips voor een Kerst vol verstilling.

December staat bekend als de drukste periode van het jaar. De mooiste aanwijzingen om stress te voorkomen, liggen in het kerstverhaal zelf: Jezus wijst een weg uit de drukdoenerij.

De periode rondom Kerst laat zien hoezeer we vaak vastzitten in onze 'drukverslaving'. Je hoort het druk te hebben rondom Kerst, of je het nu leuk vindt of niet. Van alle kanten komen er prikkels op je af. Je kunt meedoen aan allerhande kerstvieringen, kan je uitdossen in verschillende soorten feestkledij en je wilt ook culinair goed voor de dag komen. Als christen moet het geestelijke aspect ook niet overgeslagen worden, dus kun je kiezen uit concerten, vieringen en televisieprogramma’s. Het lijkt alsof je aan alles mee moet doen, om het kerstgevoel maar niet te missen. 

Als we het verhaal van Jezus geboorte volgen, wijst hij ons een weg bij de prikkels vandaan, richting het open veld:

1. Weg van de drukte: kies één ding.

God had de drukte rondom Bethlehem kunnen inzetten om zichzelf groots kenbaar te maken; een geboorte in de spotlights. Maar dat deed hij niet. Hij leidde moeder Maria bij de drukte vandaan, richting een stal onder de hemel. Hij koos voor één eenvoudige plek.
Voor welk ene ding wil jij deze Kerst kiezen? Wat geeft jou ruimte? Focus je daarop. Laat je niet afleiden door alle andere prikkels en zeg eens wat vaker nee. Heel veel is namelijk niet nodig. 

2. Kies ook voor afzondering: zoek de open hemel. 

Kerst is bij uitstek een familiefeest. Je kunt je daadwerkelijk verbinden met anderen als je ook verbonden bent met jezelf en met God. De bekende priester Henri Nouwen zei: ‘Stilte brengt verbondenheid met een ieder tot stand.’
Zorg dus dat je de dagen voor Kerst al ruimte neemt om alleen met God te zijn. Een gesprek tussen jou en de Jarige, van hart tot hart. Ga een eind wandelen en spreek je onrust uit. Laat je vullen door God. Vanuit die rust kun jij je verbinden met anderen en zit je niet opgejaagd aan de kersttafel. 

'Laat je vullen door God'

3. Kerst is Jezus’ verjaardag

Jezus had een heel bijzondere kraamtijd. Hij kreeg bezoek van hooggeplaatste figuren en ontving bijzondere cadeaus. Dit had Maria zelf niet kunnen regelen voor haar kraamweek! 
Natuurlijk mogen onze handen meewerken om Kerst tot een feest te maken, maar zijn we soms niet iets teveel aan het regelen? Plannen we alles tjokvol, of nemen we rondom en tijdens Kerst ook ruimte om ons te laten verrassen? Loze tijd wordt dan zomaar een glimpje eeuwigheid.  

4. Fouten maken mag 

Jezus werd na een lange pittige reis geboren in een stal. Een voerbak was zijn eerste bed. Het zag er vast niet uit zoals Maria had gedroomd. Maar toch was het goed. Het is alsof God ons zegt: het hoeft niet allemaal perfect. Oneffenheden hoef je niet weg te moffelen. Ik stuur mijn Zoon en dat is genoeg. Kniel neer voor Hem en laat je verrassen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons