Kerst 2015: "Jezus laat ons zien wat essentieel is"

"Wees niet bevreesd" zeggen de kersttoespraken van 2015

in Geloven

"Weest niet bevreesd!", zei de engel in de kerstnacht tegen de herders in het veld. Koning Willem-Alexander roept het Nederlandse volk op om eventuele gevoelens van angst niet weg te stoppen of te ontkennen, maar "ze ook niet de teugels van ons leven in handen geven." Ook de kersttoespraken van de Britse koningin Elisabeth en de Paus wijzen op de hoop die Jezus heeft gebracht.

Het is de derde keer dat Willem-Alexander de kerstrede uitspreekt. Doorgaans gebeurt dat vanuit zijn eigen huis, in een min of meer informele setting. De toespraak heeft een sterk persoonlijk karakter, net zoals de toespraken van zijn moeder, prinses Beatrix, toen ze nog koningin was. 

Bezorgd om situatie in wereld
De koning benoemt dat we ons 'kwetsbaar en bezorgd' kunnen voelen door 'gebeurtenissen die ons overvallen en waarmee we geen raad weten.'

"Kerstmis geeft ons een moment van bezinning. Door even afstand te nemen van de dagelijkse stroom aan gebeurtenissen, kan duidelijker worden waar we zelf in geloven en waar we zelf voor staan," vervolgt de koning.

Boodschap van de kerstengel
"Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid. “Weest niet bevreesd”, zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders in het veld."

Vorig jaar viel de toespraak op door modern taalgebruik en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak. Ook dit jaar heeft koning Willem-Alexander zijn toespraak staande uitgesproken.

Paus Franciscus
Vandaag, eerste kerstdag, heeft Franciscus voor de derde keer het Urbi et Orbi (voor de stad en voor de wereld) uitgesproken, de traditionele kerstzegen.


Geboorteplaats Jezus centrum van geweld

De paus heeft opgeroepen tot vrede in het Midden-Oosten. "Precies daar waar Jezus op de wereld kwam als vleesgeworden zoon van God, gaan spanningen en geweld verder," zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Jezus centraal
"We moeten terug naar de basis van het leven," is de boodschap die paus Franciscus donderdagavond ook al, tijdens de traditionele mis op kerstavond in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, bracht. "In een samenleving die vaak bedwelmd is van consumeren en genot, van rijkdom en luxe en van schijn en eigenliefde roept Jezus ons op sober te leven. In andere woorden: leven op een manier die simpel, evenwichtig en samenhangend is en ons laat zien en doen wat essentieel is'', sprak de paus.

Koninging Elizabeth: duisternis wint niet
"De wereld is dit jaar geconfronteerd met verschillende zwarte dagen, maar de feestdagen zijn een uitgelezen moment om aan alles te denken waar we dankbaar voor zijn," zegt de Britse koningin Elizabeth vrijdag tijdens haar kersttoespraak.

Kerstliedjes
"In kerstliedjes wordt vaak gezongen: het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft niet gewonnen'', stelt Elizabeth. Hiermee haalt ze het evangelie van Johannes aan, waar staat: het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet overwonnen."

Daarnaast bedankt de koningin van Groot-Brittanië onder meer ook de mensen die 'liefde en vreugde brengen in onze eigen levens'. De kersttoespraak van de Britse vorstin is uitgezonden op radio en televisie en internet.

Bron: ANP / foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons