Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heeft Sinterklaas nog iets met het christelijk geloof?

Sint als Fransiscus aller tijden

Zwarte Piet herinnert ons meer aan de slavernij dan ons lief is, zoveel is intussen wel duidelijk. Maar wat te denken van Sint zelf?

Deel:

De goedheiligman, Nicolaas voor intimi, werd 1700 jaar geleden geboren. Voordat wij hem leerden kennen was hij al bisschop. In de hoofdstad van zijn geboortestreek, Myra. Inderdaad, we hebben het over Turkije.
 In die tijd, en trouwens nog vele eeuwen erna, woonden de meeste christenen in Turkije. Onze Nicolaas diende hen als bisschop, in de voetsporen van de man die hier het evangelie bracht: ook voor Paulus was dit immers zijn thuisland. Beiden stamden uit de kustgebieden aan de Middellandse Zee waar je tegenwoordig veel toeristen tegenkomt. In Myra staat nog altijd de basiliek van bisschop Nicolaas, waar je zijn sarcofaag kunt bekijken.


Later werd hij de beschermheilige van mensen aan de onderkant van de samenleving, van dieven en piraten, prostituees en zeelui. In praktisch elke oude havenstad, ook bij ons, vind je wel een Sint-Nicolaaskerk waar juist zij zijn bescherming kwamen zoeken.



Bomans

Tegenwoordig eren we hem vooral als kindervriend. Veel landen kennen wel een eigen variant van het sinterklaasfeest. Zelfs gaat hij vermomd als de Amerikaanse kerstman, maar alleen al zijn naam, Santa Claus, verraadt zijn Nederlandse afkomst
. Al eeuwenlang vieren we zijn feest tegen 6 december. Dat was niet Nicolaas’ verjaardag, zoals je zou denken, maar zijn sterfdag. In zijn tijd vierden christenen de sterfdag als het begin van een nieuw leven, het moment waarop je opnieuw geboren werd. Onbewust vieren wij dit nog altijd mee.


Bij ons is het vergeten hoekje van de theologie van sinterklaas beter dan door wie ook ingevuld door Godfried Bomans. In veel verhalen getuigde hij van zijn liefde voor de bisschop van Myra, en niemand heeft ooit de betekenis van het kinderlijk geloof in de goedheiligman beter vertolkt dan 

hij.

Fransiscus

Intussen wordt de Sint soms van kwalijke dingen beschuldigd. Dat hij een slavendrijver zou zijn, of alleen commerciële belangen dient. En heeft zijn feest nog wel iets van doen met het christelijk geloof?
 Toch wel. Bomans zou ons ongetwijfeld uitleggen dat Nicolaas misschien geen grote theoloog is, maar dat hij als mensenvriend kan concurreren met de paus.

Franciscus wist ons in 2015 allemaal weer te beschamen. In Centraal-Afrika zocht hij in Bangui de meest vervolgde en verdrukte groep op, door ons en iedereen vergeten en geterroriseerd door ‘christelijke’ milities. Bij hen kwam hij bidden, eenvoudig, in hun moskee.

Zo kun je Sint ook zien: als de Franciscus van alle tijden. Die zijn leven inzet voor de armen en meest verachten, en de kinderen niet vergeet. Zoals Iemand dat al had voorgedaan. 

--:--