Dit gaat je tijd schelen

3 tips om succesvol met je tijd om te gaan

Als je succesvol wilt zijn, op welk gebied van je leven dan ook, dan is het belangrijk om op een goede manier met je tijd om te gaan. Heb je de vragen van vorige week beantwoord voor jezelf? Als je weet wat jij belangrijk vindt, dan weet je ook waar jij de meeste tijd aan wilt besteden.

Toen de heer uit Lucas 19:11-28 weg was en hij zijn bedienden elk een bepaald aantal talenten had gegeven, wilden twee van de drie geen tijd verspillen: ze gingen meteen handel drijven, met als resultaat dat ze winst boekten. De derde dienaar deed niets met zijn tijd: hij begroef zijn talent onder de grond tot zijn meester terugkwam en daardoor kreeg hij geen beloning.

 Hoe kun je op een succesvolle manier je tijd gebruiken?

1. Lever kwaliteit

Een enorme tijd- bespaarder is kwaliteit leveren. Als jij zo perfect mogelijk je werk doet, dan zul je merken dat je iets niet of minder vaak over hoeft te doen. Dit scheelt (in elk geval op de langere termijn) een heleboel tijd. Goed werk leveren geeft een bevredigend gevoel en het geeft je rust en vrede in je hart. Wat er ook gebeurt: jij weet dat je jezelf in de ogen kunt kijken, omdat jij echt je best hebt gedaan. Kwaliteit leveren is eigenlijk een levenshouding. Het geldt op alle gebieden van je leven. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zo goed mogelijk en foutloos schrijft wanneer je een rapport moet inleveren. Maar ook praktisch: het scheelt een hoop tijd om iedere keer iets op te ruimen als je het hebt gebruikt. Het lijkt misschien meer tijd te kosten, maar uiteindelijk hou je tijd over, omdat je niet een hele bende met troep hoeft op te ruimen. En ook: elke dag aan je geliefden laten weten dat je van ze houdt, ook al lijkt dit misschien tijd en energie te kosten. Uiteindelijk geven goede relaties je vleugels, terwijl verwaarloosde relaties je veel energie kosten.

2. Halveer de beschikbare tijd

Valt het jou ook op dat het vlak voor een vakantie ineens veel makkelijker lijkt om je postvak-in helemaal leeg te krijgen? En dat je dan ineens wel al je deadlines haalt, simpelweg omdat ze gewoon echt af moeten zijn? En hoe komt het dat, wanneer je extra werk op het bureau van de drukste werknemer legt, dat werk binnen no time gedaan is. Terwijl iemand die heel weinig te doen heeft er ellendig lang over kan doen om een taak af te krijgen. Wanneer je de helft van de tijd tot je beschikking hebt, dan is dat voor veel mensen een aansporing om efficiënter te werken. Automatisch zul je meer focussen op wat je belangrijk vindt om te doen, in plaats van veel ‘klooitijd’ te nemen en uitgebreid eerst alle Facebook berichten te bekijken. Mensen die druk zijn, zitten in de ‘flow’ van werken, waardoor ze meer werk kunnen verzetten, dan mensen die zichzelf nog moeten bewegen om te gaan werken…

3. Zet een wekker

Dit is de zogenoemde ‘pomodoro– techniek’ (bedacht door Francesko Cirillo), die ervoor zorgt dat je zeer effectief kunt werken.

1. Kies een taak die je wilt gaan doen.
2. Bereid de taak zo voor dat je er meteen aan kunt werken zodra je de wekker aan zet.
3. Zet de wekker op 25 minuten. Werk geconcentreerd – je mag je door niets laten afleiden.
4. Neem 5 minuten pauze.
5. Herhaal dit vier keer.
6. Neem 25 minuten pauze.
7. Begin opnieuw totdat je taak af is of je werkdag voorbij is.

Als je gaat opruimen, is het effectief om de wekker te zetten en te proberen om de wekker te verslaan. Je zult merken dat je nu ineens veel makkelijker beslissingen kunt nemen (archiveren, weggooien of weggeven?). Zorg wel dat de kwaliteit gewaarborgd blijft!

Auteur: Carianne Ros

Deze blog is onderdeel van een serie van vijf blogs over het thema 'tijd'. Meer lezen van Carianne Ros? Kijk hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons