De beste redenen om géén goede voornemens te maken

"Zwoegen en ploeteren om nog mooier te worden"

in Geloven

Ben jij al begonnen aan je lijstjes met goede voornemens? Laat ik met de deur in huis vallen: ik niet, zelfs niet nu het al oudjaarsavond is.

Lijstjes zijn niets voor mij. Niet omdat ik zo’n perfect leven heb, maar omdat ik denk dat lijstjes me niet verder helpen.

En ik denk dat ik daarin niet de enige ben.

Toch blijf ik – net als jij? – verlangen naar een gezonder, rustiger, fijner leven. Een leven zoals God het voor ogen heeft. Hieronder vind je vijf argumenten die je de schaduwzijde laten zien van het maken van goede voornemens. Er is een Alternatief.

1. Je hoeft je niet te bewijzen, toch?
We vragen veel van onszelf met het maken van goede voornemens. Heel veel. Het liefst willen we én effectiever, én attenter, én gezonder worden. En dat graag allemaal tegelijk. Waarom eigenlijk?

Vraagt God dit van mij, van jou? Eerlijk gezegd vraag ik me af of God mij het liefst ziet zwoegen en ploeteren om nog mooier en beter te worden. Is zijn grootste wens juist niet dat wij (uit)rusten in zijn armen, genietend van zijn trouw, doordrenkt met het besef dat zijn genade ons genoeg is?

'Je hebt niet meer dan mijn genade nodig,
want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.'
2 Korinthe 12:9

2. Goede voornemens = nieuwe frustraties
Hoe vaak is het jou al gelukt om langer dan één maand je voornemen stand te houden? Als je, net als ik, voldoende hebt aan één hand om die keren te tellen, dan ben je niet uitzonderlijk: ruim 65 procent van de Nederlanders houdt het niet vol.

Dit kan voor nu misschien een troost zijn, maar op het moment zelf levert het vooral frustraties op: ‘Waarom is het me weer niet gelukt?!’ En voor het kweken van frustraties zijn goede voornemens nu nèt niet bedoeld.

3. Stem juist af op Gods wil
Het is opvallend hoe ik-gericht onze voornemens eigenlijk zijn. ‘Ik wil dit jaar zus en zo…’, ‘Mijn goede voornemens zijn…’ Op zich niets mis mee, maar het idee dat God van ons vraagt om Zijn wil te doen, kan zo op de achtergrond raken.

Paulus laat zien dat Gods wil soms nèt even anders is dan onze verlangens. Afstemmen dan maar:

'Verander door uw gezindheid te vernieuwen,
om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed,
volmaakt en hem welgevallig is.'
Romeinen 2:2

4. Goede voornemens raken niet de kern
Regelmatig ontdek ik met schrik dat er alwéér een snoepje in m’n mond zit. Hoe die er in gekomen is? Geen idee. Natuurlijk, ik heb die chocola er eigenhandig in gestopt, maar dat ging vooral onbewust.

Onze voornemens gaan vaak over dingen die we onbewust verkeerd doen. De oplossingen die we vervolgens verzinnen, sluiten aan op ons bewuste. Ik kan simpelweg tegen mezelf zeggen: ‘Ik ga minder snoepen’, maar grote kans dat het me niet gaat lukken. Want door het te zeggen, heb ik mijn onbewuste nog niet mee.

Oftewel: veel goede voornemens pakken niet de kern van het probleem aan, en zijn daarom voorbestemd te mislukken. Wil je wel dat laagje dieper gaan, lees dan eens dit boek. Of gooi gelijk al je snoep weg ;-)

5. Geen garantie voor de lange termijn
Schuldgevoelens zijn vaak aanjagers van goede voornemens. Ze geven je even een boost, maar de effecten zijn van korte duur – namelijk net zolang als het schuldgevoel aanhoudt. Voor de lange termijn helpen ze je dus niet. Het is vruchtbaarder je te laten leiden door liefde als motivatie: leer van jezelf te houden, zoals God je gemaakt heeft. Liefde is de krachtigste drijfveer die ik kan bedenken:

'Alles verdraagt ze, alles gelooft ze,
alles hoopt ze, in alles volhardt ze.'
1 Korinthe 13:7

Het Alternatief
Ons verlangen naar een leven van gezondheid, aanbidding en toewijding aan God, is gerechtvaardigd. Bovenstaande - en de praktijk - laten zien dat goede voornemens niet zaligmakend zijn.

Het helpt mij om te beseffen dat God mij door Zijn Geest liefdevol bijstaat. Gods kracht gaat zoveel verder dan waar mijn kracht of voornemens mij brengen. Deze bijbelteksten helpen mij hierbij:

  • ‘Zoals God de Here Jezus Christus weer levend heeft gemaakt, heeft Hij ook de kracht om óns weer levend te maken.’ (1 Korinthe 6:14)
     
  • ‘Wat onze eigen natuur wil, brengt de dood. Maar wat de Geest wil, brengt leven en vrede.’ (Romeinen 8:6)
     
  • ‘Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.’ (Galaten 5:1)


Auteur: Dianne Nolen

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons