Catharijneconvent digitaliseert kerkcollectie

Ruim 5000 kerkeigenaren brengen erfgoed in kaart

in Christelijk Nieuws

De sluiting van de vele kerken in ons land bedreigt de waardevolle voorwerpen die hier vaak te vinden zijn. Daarom komt Museum Catharijneconvent met het online platform 'Kerkcollectie digitaal'.

Via 'Kerkcollectie Digitaal' brengt het museum samen met ruim 5000 kerkeigenaren het erfgoed in kaart. Op deze manier moeten de collecties van kerken worden behouden voor toekomstige generaties. Volgens het museum is het aantal sluitingen van gebedshuizen alarmerend. "Sommige verwachtingen gaan ervan uit dat meer dan 90 procent van onze kerken de komende jaren sluit. Dit heeft grote gevolgen voor een omvangrijke collectie Nederlands erfgoed."

Op het besloten digitale platform kunnen alle eigenaren hun collecties registreren. "Zo krijgen we een goed overzicht van wat waar is in Nederland", zegt een woordvoerder van het museum. "Dat overzicht is namelijk niet meer actueel."

Culturele rijkdom
De voorwerpen zijn volgens het Catharijneconvent de typische Nederlandse kunstschatten die bekend zijn van schilderijen van oude meesters. "Een prachtig gesneden preekstoel, het zilveren avondmaalstel en het historische orgel."

Volgens het museum bezoeken veel mensen als ze in het buitenland zijn een kerk om dit soort kunstvoorwerpen te bekijken. "Maar eenzelfde culturele rijkdom bevindt zich in onze kerken en toont de kern van de Nederlandse geschiedenis."

Bron: ANP
Foto: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons