Als je opziet tegen de kerstdagen...

Drie gedachten die je kunnen helpen

in Geloven

Kerst: gezelligheid, knusse woonkamers, heerlijk eten en prachtige cadeaus. De mooiste dagen van het jaar, met vrienden en familie. Of… toch niet? Misschien zijn de kerstdagen voor jou juist dagen waarop je geconfronteerd wordt met eenzaamheid, leegte of verdriet.

Misschien zit je midden in een scheiding, is er ruzie in je familie, is een gezinslid overleden of voel je je ‘gewoon’ eenzaam: er zijn genoeg redenen om op te zien tegen de feestdagen. Of je nu oud of jong bent. Of je nu alleen bent of te midden van familieleden. Hoe ga je hiermee om? Drie gedachten die je kunnen helpen.

1. Je bent niet de enige
Goed om te weten: je bent niet de enige. Bij lange na niet. Kerst is voor veel mensen een mooi feest, toch ziet maar liefst 33% van de Nederlanders op tegen de feestdagen. Het geeft stress, zorgt regelmatig voor ruzies en de dwang om het gezellig te hebben is groot. Als je opziet tegen deze kerstdagen: weet dan dat veel mensen hetzelfde voelen.

Schaam je niet maar ga eens in gesprek met iemand over het feit dat je opziet tegen de kerstdagen. Bijvoorbeeld in je gezin, familie, buurt of kerk.

2. Prik door het ideaalbeeld heen
De media schetst een ideaalbeeld van kerst. Een vrolijk gezin in een prachtig versierd huis, vol met cadeaus en heerlijk eten. Het kan lijken alsof je daar aan moet voldoen. Alsof je leven niet ‘gelukt’ is als jij dat niet hebt. Het verpest je kerstperiode. Want je wordt geconfronteerd met je eenzaamheid en de moeiten in je leven. Soms kun je de omstandigheden of gebeurtenissen waardoor je je eenzaam voelt niet veranderen. Misschien is juist dan de kernboodschap van kerst meer dan ooit voor jou.

Wees echt. Laat dit jaar het ideaalbeeld eens los. Bedenk hoe jij een oprechte kerst kunt hebben.

3. De kernboodschap van kerst is Jezus
Wat is ten diepste de boodschap van kerst? De kern van het kerstfeest is de geboorte van Jezus, de verlosser. En hij kwam niet voor mensen die gezellig aan tafel een kalkoen aan het verorberen zijn. Mensen die het goed voor elkaar hebben. Nee, hij zocht juist de armen, de zieken en de eenzamen op. Jezus heeft oog voor jouw gebrokenheid. En dat is de belangrijkste boodschap van kerst.

Ga eens op zoek naar wie Jezus voor jou is tijdens de komende kerstdagen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons