7 films met een (christelijke) boodschap

Filmtips voor in de kerstvakantie

in Mediatips

Nog even doorzetten en dan is het kerstvakantie! En wat is er lekkerder dan je opvouwen op de bank of bioscoopstoel en je laten meevoeren naar andere tijden en plaatsen? Nog mooier is het als de film ook een inspirerende boodschap heeft. Daarom hier 7 filmtips voor in de kerstvakantie.

De beste christelijke films

Twee films, die bovenaan staan in de novemberfilms top 10 van Neema:

The Christmas Candle
Een film die goed in het rijtje van kerstfilms past.  Het verhaal speelt in de 19e eeuw. In het plaatsje Gladbury wordt een plaatselijk kaarsenmaker eenmaal in de vijfentwintig jaar door een engel bezocht, die een van zijn kaarsen aanraakt. Degene die deze kaars ontvangt, aansteekt en er een gebed bij uitspreekt, krijgt wat hij gevraagd heeft. Tot grote ontzetting van de kaarsenmaker, raakt hij de kaars kwijt die dat jaar door de engel is aangeraakt. De nieuwe voorganger, David Richmond, gelooft niets van het verhaal van de kaars en het geloof in wonderen was hij toch al kwijtgeraakt. In de films komen verschillende christelijke thema’s zijdelings voorbij. Maakt dat een film christelijk? Suikerzoet is hij in elk geval!

Alone Yet Not Alone
Een historisch drama over de twee zusjes Barbara en Regina Leininger. In de Franse en Indiaanse oorlog van 1755 werden ze ontvoerd door indianen. In de barre tocht en erbarmelijke omstandigheden is God de enige op wie ze nog kunnen hopen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film, uit 2013, kreeg een Oscarnominatie voor de titelsong.

Films met boodschap in de bios

Son of Saul
Geen vrolijke kerstfilm, Son of Saul. De film gaat over een Joodse man die gedwongen is te werken in de gaskamers van Auschwitz. Als hij zijn zoon denk te herdenken in één van de slachtoffers, doet hij er alles aan om hem een Joodse begrafenis te geven. Son of Saul is een realistische en rauwe film, winnaar van de Grand Prix op het filmfestival in Cannes. De film zet je stil bij de gebrokenheid van deze wereld en laat iets zien van de horror waar het volk van God doorheen is gegaan. De film is te zien in diverse filmhuizen en bioscopen in Nederland.

Thuis op de bank

Des Hommes et des dieux
Wat moet je als christen met moslims? Die vraag hoor je nogal eens. Deze prachtige film geeft daar een confronterend en ontroerend antwoord op. Een kleine gemeenschap van acht Franse monniken leeft in de jaren '90 in Algerije, waar radicale moslimstrijders een burgeroorlog aangaan. Als het geweld steeds dichterbij komt, staan de broeders voor de keuze: blijven of vluchten?

De film is een onopgesmukt, intiem portret van christenen die van God en van mensen zijn, zoals de titel aangeeft. Een film zonder grote, dramatische scenes, geweld en vrijwel zonder muziek, maar wel één die een diep indringende vorm van genade laat zien.

Vrijdag 25 december, 00,20 uur, NPO2

The Nativity Story
Jozef en Maria maken een gevaarlijke reis van Nazareth naar Bethlehem, voor een volkstelling in bevel van koning Herodes. Het wordt een zware tocht, waarbij het stel het zwaar te verduren krijgt door honger en kou. Eenmaal aangekomen in Bethlehem kunnen ze geen onderdak vinden: Jezus wordt geboren in een stal.

Een warme, bijbelgetrouwe weergave, die het verhaal dat we al van jongs af aan kennen toch weer heel dichtbij brengt…

Donderdag 24 december, 15.00 uur, RTL4

...niet op tv of in de bioscoop, wel een aanrader

We hebben twee films, overigens geen christelijke films, voor je uitgezocht vol christelijke symboliek. Als je van Hollywood en sensatie houdt, en als je tegen films kunt die zich op het randje bevinden, dan zijn deze zeker de moeite waard.

Evan Almighty
Deze typisch Amerikaanse komediefilm uit 2007 was bij verschijning de duurste komedie ooit geproduceerd. In de film, die veel knipogen naar de Bijbel heeft, staat het verhaal van Noach centraal. Het Bijbelse verhaal is op een bijzondere wijze vertaald naar de hedendaagse cultuur.

Children of men
Een heel ander soort film. Deze actiethriller zit propvol symboliek: in een nabije toekomst, waar kan niemand meer zwanger kan worden, is een meisje plotseling toch in verwachting. Zij moet, voordat de overheid haar claimt, in veiligheid worden gebracht. Het is allereerst gewoon een goed gemaakte film. Het documentaire-achtige filmwerk is sterk, er wordt uitstekend in geacteerd, de verhaallijn is op-het-puntje-van-je-stoel-spannend en de sets zien er overtuigend uit. Maar nog sterker dan de vorm is de inhoud. Want onder deze duistere actiefilm zitten dikke lagen symboliek. Dat is niet zo gek – de schrijfser van het boek waar de film losjes op gebaseerd is, P.D. James was gelovig. Klein voorbeeldje: als het meisje laat zien dat ze zwanger is, gebeurt dat in een stal. De reactie van degene die haar in veiligheid moet brengen zegt alles: 'Jesus Christ.' Waarschijnlijk de meest betekenende filmvloek ooit. Want: ja, in deze film wordt gevloekt en gescholden. Er zit veel confronterend geweld in. Maar tegenover dat geweld staat de belofte van het kind, dat toekomst brengt aan een verloren wereld. Komt bekend voor, toch?

Foto: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons