3 tips om geconcentreerd te werken

Hoe kom en blijf je in een goede werkflow?

Herken je dit? Het ene moment vloeit er zo een lap tekst uit je pen, tover je een schilderij uit je kwast, of rolt er een muziekstuk uit je vingers. Een volgend moment is die flow ineens weg.

Hoe komt het toch dat je op het ene moment zo effectief bent, waardoor je moeiteloos veel werk verzet, terwijl je op andere momenten echt moet zwoegen om iets voor elkaar te krijgen?

Drie tips om in een goede werkflow te komen of blijven:

1. Werk (zoveel mogelijk) in je eigen bioritme

Iedereen heeft bepaalde tijden waarop hij of zij zich het beste kan concentreren en het meeste gedaan krijgt.  De een springt ’s ochtends meteen zijn bed uit en heeft dan zijn beste uren, terwijl een ander het liefst pas laat in de ochtend zijn bed uitkomt, maar wel tot laat door kan werken. Wanneer heb jij de meeste energie? Als je als zelfstandige werkt is het misschien wat makkelijker om je eigen tijd in te delen dan als je voor een baas werkt. Maar als het mogelijk is om je werktijden (meer) aan te passen aan je bioritme, zul je merken dat je productiever bent. Hoe dan ook: doe je ‘concentratieklussen’ op de momenten dat je energie hebt, want dan werk je vele malen effectiever!

2. Doe de deur dicht

Collega’s (of klanten of kinderen), hoe leuk ook, kosten veel tijd en energie als ze je op elk moment mogen storen. De een kan er beter tegen om gestoord te worden dan de ander. Maar voor de meeste mensen geldt dat je je beter kunt concentreren wanneer je een bepaalde tijd in je eigen werkflow kunt blijven. Elke dag minstens twee uur een ‘deur-dicht-politiek’ zorgt ervoor dat je je werk veel efficiënter kunnen doen en dit scheelt een hoop tijd. Communiceer het naar je collega’s dat je op dat tijdstip niet gestoord wilt worden, zodat je echt even die tijd voor je belangrijke klussen kunt gebruiken. Zet je telefoon op stil of schakel hem door. En check op die momenten niet je e-mail of social media, want dan word je alsnog afgeleid.

3. Neem op tijd pauze

Loop je vast of weet je niet hoe je iets moet aanpakken? Een kletspraatje maken, zomaar wat rondhangen bij de koffie automaat of een stukje wandelen: het lijkt verspilde tijd. Maar dat is het niet. Juist wanneer je iets doet wat geen ‘hersenenergie’ kost, geef je je hersenen rust en ruimte om met creatieve oplossingen te komen voor het vraagstuk waar je op dat moment mee bezig bent. Pauze is cruciaal als je helder wilt blijven en effectief wilt werken. Zo merk ik dat ik zelf de meeste ideeën voor een artikel of een nieuw boek krijg op de momenten dat ik totaal ergens anders mee bezig ben. Bijvoorbeeld als ik aan het koken ben of als ik met de kinderen in de speeltuin ben. Lanterfanten wint tijd! (En dan daarna wel weer aan de slag gaan om al je nieuwe geniale ideeën uit te werken natuurlijk!)

Auteur: Carianne Ros

Deze blog is onderdeel van een serie van vijf blogs over het thema 'tijd'. Meer lezen van Carianne Ros? Kijk hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons