Wereld bidt voor Parijs

#PrayForParis

in Geloven

De wereld is in schok na de aanslagen in Parijs van afgelopen nacht. Op diverse manieren tonen mensen hun steun en worden initiatieven gestart om te bidden.

Op sociale media tonen mensen hun medeleven door de hashtag #PrayForParis te gebruiken. Veel mensen geven aan te bidden voor slachtoffers en nabestaanden. Ook verschillende kerkleiders hebben opgeroepen tot gebed.

U kunt ook zelf een gebedspunt achterlaten op het nieuwe gebedsforum My Prayer For.

Kerken
Diverse kerkleiders wereldwijd hebben geschokt gereageerd op de aanslagen. "We bidden voor iedereen die is overleden, dat onze Liefdevolle God hen in Zijn armen verwelkomt" aldus de Anglicaanse bisschop David Hamid.

Ook paus Franciscus reageerde op de aanslagen, meldt ANP. "Gods naam gebruiken om geweld te rechtvaardigen, is heiligschennis. Ik wil met kracht herhalen dat het pad van geweld en haat geen menselijke problemen oplost", aldus de paus tegen duizenden pelgrims die zich op het Sint Pieterplein voor het Vaticaan hadden verzameld.

PKN-scriba Arjan Plaisier spreekt op de website van de PKN over een inktzwarte, bloedrode nacht: "Wij rouwen om Parijs. Wij rouwen om levens die niet meer zijn. Wij houden ons hart vast. En daarom bidden we: Heer, ontferm U."

"Als kerk verkondigen we ook in deze situatie het evangelie. Het is het evangelie dat ons laat treuren met de treurenden, dat ons de vrijmoedigheid geeft om te bidden 'Heer ontferm U'. Maar het vertelt ook van verzoening, omdat onder de geëxecuteerden die Ene was in wie wij vrede vinden."

Diensten
Zondag werd er in kerkdiensten over de hele wereld speciaal aandacht besteed aan de gebeurtenissen. Ook werd er in verschillende diensten een minuut stilte gehouden.

Demonstratie
In Amsterdam houden moskeeën en synagogen zondag gezamenlijk een demonstratie. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dit zaterdagavond in een extra uitzending van Pauw. Ze zullen samen door de Pijp lopen.

De Kapel
Zondagochtend werd een aangepaste uitzending van het EO-programma De Kapel uitgezonden. De meditatie, onder het thema "Als je bang bent", werd verzorgd door ds. Arie van der Veer.

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons