Verzetsheldin: ‘Ik kon het niet laten’

Hebe Kohlbrugge spreekt over 'verzet' @Geestdriftfestival

in Mediatips

Muziekliefhebbers, filosofen, dromers en mannen met baarden konden afgelopen zaterdag hun hart ophalen aan een bomvol en gevarieerd Geestdriftfestival in de prachtige Janskerk te Utrecht. De oudste aanwezige? Ongetwijfeld Hebe Kohlbrugge met haar 101 jaar. Ze sprak een uur lang in de intieme Kapittelzaal over haar ervaring met verzet.

Intiem en verrassend
Geestdriftfestival draait om zingeving, en schoonheid. Je komt er niet om een grote naam live te zien of om een gezellige dag met je vrienden te hebben. Nee, je komt om te ervaren, te denken en te dromen. Een breed scala aan kunstvormen helpt hierbij.

Dan Smith brengt een intimiderend en verrassende optreden: een combinatie van poëzie, muziek en spoken word. De Zweed David Ahlen betovert de Janskerk met melancholische en emotionele nummers. Theo van Teijlingen, een dominee van 57 met een gitaar, zingt gevoelige poëtische Nederlandstalige liedjes over God, twijfelen en leven. 

Hebe Kohlbrugge
Speciale gast dit jaar is de 101-jarige Hebe Kohlbrugge. Voor haar leeftijd opvallend helder, staat liever dan dat ze zit en maakt de zaal geregeld aan het lachen. In een kleine maar bomvolle Kapittelzaal vertelde ze haar verhaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt Hebe in het verzet terecht en speelt daarin een belangrijke rol. Ze was betrokken bij de zogenaamde ‘Zwitserse weg’, een spionageroute, en smokkelde microfilms met daarop door het verzet verzamelde informatie. Hierdoor voorzag ze de overheid in Engeland van informatie.

"Je weet niet of je het goede doet, maar je doet het"

Bijbels smokkelen
Hebe overleeft de oorlog en een gevangenschap van 9 maanden. Na de oorlog verzet ze zich tegen het communisme. Ze richt zich op kerken in Oost-Europa en  smokkelt bijbels naar communistische landen als Hongarije, Tsjechië en Roemenië. Voor haar moedige daden in de oorlog en daarna ontvangt Hebe later vele hoge onderscheidingen.                            

Drijfveer
Wat drijft haar om het verzet in te gaan? ‘Ik kon het niet laten. Niemand mocht iets en dat is vreselijk. Je kunt dan niet niks doen. Je weet ook niet of je het goede doet, maar je doet het.’  Verzet is niet altijd een keuze. In ieders leven komen er dingen op je af waar je je tegen moet verzetten. Bij Hebe was dit overduidelijk.

Geloof
Op de vraag wat nou de kracht is van het christelijke geloof antwoordt Kohlbrugge: ‘Dat je weet dat het leven waard is om geleefd te worden. Dat er een toekomst is. Voor de communisten was dat er niet. Het was een toekomst van schijn. Dat bleek. De toekomst is geen leugen, dat is geweldig!’  

Een prachtige boodschap van Hebe Kohlbrugge, die dit aan den lijve heeft ervaren.

Geestdrift bedankt. Op naar volgend jaar.

  • Eerder dit jaar was Hebe Kohlbrugge te zien in EO-programma 'De Kist'. Kijk de aflevering hier terug.

Foto: Geert de Jong

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons