Verlangen naar vriendschap

3 tips voor het bouwen van vriendschappen

In deze blogserie over vriendschap hebben we vooral besproken hoe je je vriendschappen kunt verbeteren. Maar wat nu als je helemaal geen vriend(in) hebt?

Misschien heb je er geen behoefte aan, maar voor de meeste mensen geldt toch dat ze verlangen naar vrienden: mensen met wie je gezellige dingen kunt doen en met wie je lief en leed kunt delen. Helaas kun je zo ongeveer alles kopen wat je wilt, behalve de liefde – die is niet te koop. Ook vriendschappen kun je niet afdwingen. Natuurlijk kun je zeggen: ‘Jij moet mij leuk vinden.’ Maar daar zullen mensen eerder allergisch op reageren, dan dat ze je vriend(in) willen worden.

‘Alleen wie het verlangen kent, weet dat ik lijd’, schreef de filosoof en schrijver J.W. Goethe ooit. Ik denk inderdaad dat onvervulde verlangens van liefde de pijnlijkste verlangens zijn die iemand kan hebben.

Verlang jij naar een vriend(in)? Ik hoop je op weg te helpen met deze tips: 

 • Erken het verlangen
  Misschien doe je net alsof het je niets kan schelen dat je geen goede vriend(in) hebt. Maar als je het eigenlijk vreselijk vindt, dan lieg je tegen jezelf. Ja, het doet pijn om te erkennen dat je verlangt naar iemand die je niet hebt. Maar het geeft ook lucht als je de pijnlijke gevoelens serieus neemt. Bovendien kun je makkelijker vrienden krijgen, als anderen weten dat je beschikbaar bent om een vriendschap mee aan te gaan, dan als je doet alsof je geen ruimte hebt voor vriendschappen in je leven. Uiteraard is het ook belangrijk dat je erop uitgaat om mensen te ontmoeten…
   
 • Werk aan je zelfbeeld
  Hoe zie jij jezelf? Hoe praat jij over jezelf en tegen jezelf? Wanneer je continu negatief bent over jezelf, dan zullen anderen dat opmerken. Negativiteit is enorm onaantrekkelijk. Wie vindt het nou leuk om om te gaan met mensen die veel klagen of negatief zijn?
  Dus: wat is er leuk aan jou? Wat vind je mooi aan jezelf? Wat zijn jouw kwaliteiten? Je hoeft dit niet allemaal op te noemen (dat is namelijk niet geloofwaardig), maar wees je beste zelf en laat anderen ontdekken hoe leuk je bent. Bid dat God jou het vertrouwen geeft dat je geliefd bent door Hem, zodat je geen liefde hoeft te claimen van anderen. Als je er zelf niet uitkomt, zoek dan professionele hulp.
   
 • Wees jezelf
  Je kunt vrienden zijn met iemand die veel op je lijkt, maar je kunt ook een vriendschap opbouwen met iemand die totaal anders in elkaar zit dan jij, waardoor je elkaar aanvult. Het belangrijkste is in elk geval dat je je niet (onbewust) aanpast aan hoe jij denkt dat de ander jou het leukst vindt. Wanneer je je anders voordoet dan je bent, dan is de kans groot dat mensen om je heen door dat masker heen zullen prikken en je niet meer vertrouwen. Maar wanneer jij jezelf bent, dan zul je mensen aantrekken die bij jou passen en die jou geweldig vinden zoals je bent!


Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons