Uitspraken paus over geloof, kerk en armoede

Paus tegen Straatnieuws: armen zullen er altijd zijn

in Christelijk Nieuws

Vandaag verschijnt een bijzondere editie van 'Straatnieuws' waarin dakloze Marc spreekt met Paus Franciscus. Een aantal opmerkelijke uitspraken van de paus op een rij over geloof, kerk en armoede.

Volgens Franciscus heeft iedereen recht op werk, dak en grond

Boodschap van de kerk voor daklozen
“Ik denk aan twee dingen. Allereerst is Jezus als een dakloze ter wereld gekomen, een arme dakloze. En in de tweede plaats wil de kerk alle mensen omhelzen en zeggen dat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd. In de kerkelijke volksbewegingen werken wij met wat we  in het Spaans wel de drie t’s noemen: trabajo (werk), techo (dak) en tierra (grond). De kerk verkondigt dat ieder persoon recht heeft op deze drie t’s. (…) Ik zou de daklozen daar [in Nederland] willen willen vragen om te blijven strijden voor de drie t’s: werk, een dak boven het hoofd en een stukje grond."

Roem
"Het is me overkomen en ik had het niet verwacht. Ik heb nooit mijn rust verloren, dankzij de genade van God."

,,Ik weet dat de zonde in ons schuilt''

Zonde
"Ik zou graag een wereld zonder armen zien. Daar moeten we voor vechten. Maar ik ben ook gelovig en ik weet dat de zonde in ons schuilt. De menselijke inhaligheid is van alle tijden, net als gebrek aan solidariteit en het egoisme dat mensen arm maakt. Daarom is het moeilijk je een wereld zonder armen voor te stellen."

Getuigenis van armoede
"De kerk moet de waarheid verkondigen, maar ook getuigenis zijn: getuigenis van armoede. Een gelovige die het over armoede en daklozen heeft, kan niet tegelijkertijd het leven van een farao leiden."
Toch wil Franciscus niet alle rijke bezittingen van de kerk verkopen om aan de armen te geven: "Het zijn geen schatten van de kerk, maar van de hele mensheid", zegt Franciscus. Maar als er wordt doorgevraagd op dit onbevredigende antwoord zegt de paus: "Ja, de kerk bezit veel onroerend goed, maar dat gebruiken we om de structuur van de kerk in stand te houden en om veel goede werken te doen in landen waar dat nodig is: ziekenhuizen, scholen." 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons