Tips voor de christelijke ondernemer

"Een praatje over marketing, wat is daar christelijk aan?"

in Christelijk Nieuws

Woensdag en donderdag komen christelijke ondernemers bij elkaar in Ede voor de Christelijke Ondernemersdagen. Het thema is 'verbinding'. Maar een praatje over marketing, wat is daar christelijk aan?

Eén van de sprekers is David Uijl. David verkoopt bedrijven. Tenminste, hij is adviseur bij bedrijfsovernames. "Daarvoor moet je meer econoom zijn dan marketeer", zegt hij zelf. Maar toch zal hij spreken over succesvolle marketing. Hij licht toe: "Marketing is overal in je bedrijf. Natuurlijk in de sales, maar ook als je je personeel wil motiveren of meer krediet wil bij de bank. Eigenlijk gaat het over het overtuigen van andere mensen."

Tip 1: Aandacht trekken
"We communiceren vaak op de automatische piloot. Ik ben die-en-die en ik doe dat-en-dat. Maar in de Bijbel vinden we een voorbeeld van hoe je iemand ergens heilig van overtuigt. In Exodus staat een boeiend gespreksverslag tussen God en Mozes. In vijf stappen overtuigt God Mozes er van om terug te gaan naar Egypte om het Joodse volk te bevrijden. Dat was aan het begin van het gesprek nog ondenkbaar. Ik zal die vijf stappen donderdag toelichten tijdens het congres, maar het begint allemaal met de brandende braamstruik. Waarmee trek jij in een gesprek direct de aandacht van de ander? Met een brandende braamstruik maak je je folder, je website én de netwerkborrel weer spannend!"

Tip 2: Recht door zee
De tweede hoofdspreker is Oeds Blok. "Gisteren zei ik tegen een ondernemer: 'Donderdag spreek ik over 'De kracht van kwetsbaarheid' voor ondernemers'. De reactie was meteen: 'Ha, ondernemers en kwetsbaar…' Dat lijkt dus geen goede match. Toen vervolgde hij: 'Ik ben zelf altijd recht door zee geweest in mijn zakelijke relaties. Eerlijk en open. Dat krijg ik ook terug.' Hij vervolgt: 'Bij een ondernemer die ik ken was het altijd: het gaat uitstekend. Totdat het op een bepaald moment helemaal niet goed ging. Het kan niet zo zijn dat het uitstekend gaat en dan plotseling zo anders is.'"

Kracht + kwetsbaarheid = vrijheid
"Zo zitten we midden in het thema dat ik donderdag wil aansnijden. Ik richt me daarbij op de persoon van de ondernemer. Tijdens mijn eigen reis en het coachen van leiders en ondernemers ontdekte ik een werkelijkheid die mij raakt: kracht + kwetsbaarheid = vrijheid. Welke rol speelt de 'angstfactor' als jij je gezicht laat zien? Wat heeft kwetsbaarheid te maken met de vormgeving van je organisatie en met innovatie in een veranderende tijd? Voor mijzelf voelt kracht + kwetsbaarheid als een 'long walk to freedom'."


Tip 3: Richt je op verbinding

Ook hoofdspreker Josine, voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres, zal spreken over verbinding: "De mens kan alleen tot zijn recht komen in relatie tot de ander en tot de Schepper. In ontmoeting, in verbinding en in verbondenheid. Onze huidige samenleving kenmerkt zich door een systematisch georganiseerd verband waarin mensen en organisaties van elkaar vervreemd zijn."

"In het visiedocument van het Christelijk-Sociaal Congres wordt een warm pleidooi gehouden om dit tij te keren en ons veel meer te richten op de kracht van verbondenheid. Een thema dat de kern vormt van het Christelijk Sociaal Denken en dat zeker Christelijke ondernemers moet aanspreken en uitdagen." Josine zal woensdag ingaan op het visiedocument.


Kaarten

De Christelijke Ondernemersdagen zijn op woensdag 25 en donderdag 26 november. Kaarten zijn te verkrijgen via de website of aan de deur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons