PKN viert missionair feestje mét workshops

Missionair Festival nodigt uit om alle vragen te stellen

in Christelijk Nieuws

Onder het thema ‘Durf te vragen!’ is aanstaande zaterdag de vloer geopend voor alle soorten missionaire vragen en onderwerpen. Wil je stilstaan bij de missionaire kansen op social media als YOLO of OMG langskomt? Of bevraag je liever de Engelse bedenkster van de kliederkerk?

Het Landelijk Missionair Festival (LMF) wordt door de PKN hét interkerkelijk festival over missionair-zijn genoemd. Mensen uit de hele breedte van de kerk zijn welkom om het festivalprogramma mee te maken. Meer dan 30 workshops, boeiende en invloedrijke sprekers, live muziek en ruimte voor ontmoeting.

Vijf sprekers geven hieronder alvast een exclusief inkijkje in wat zij zaterdag 7 november in Utrecht gaan vertellen.

1. Hoofdspreekster Messy Church

Messy Church is een manier van kerk-zijn voor alle mensen en leeftijden. Kenmerken: een warm welkom, creatieve activiteiteiten rondom een bijbelverhaal, een lied en gebed en daarna een maaltijd.

Lucy Moore is enthousiast "omdat ik denk dat het meestal succesvol is omdat het de spiritualiteit van kinderen en hun verschillende leerstijlen serieus wordt genomen." Zaterdag gaat Lucy in gesprek met mensen die in Nederland bezig zijn met de Kliederkerk. Hoor ervaringen uit Engeland. Wat kunnen we leren van de ervaringen van Messy Church? 

2. OMG! Hier zit meer achter.

Verwacht geenkant-en-klaar verhaal, maar ontdek met elkaar welke missionaire kansen de afkortingen zoals YOLO, OMG en LMS bieden. Jantine Sonneberg zal natuurlijk eerst kort uitleggen wat ze betekenen. Met elkaar ontdek je dat er meer achter deze uitroepen zit dan het op het eerste gezicht lijkt.

"Deze workshop - waarin we gezamenlijk in de leefwereld van twintigers duikt - kun je eerder omschrijven als 'werkplaats' dan als workshop", aldus Jantine.

3. De kerk: dé plek om eerlijk te zijn

"Iemand die naar een ziekenhuis gaat, komt daar niet vertellen hoe goed het met hem gaat. We gaan deze wereld niet levend uit, maar dood. Dat zijn de feiten. Het is niet toevallig dat de christelijke gemeenschap op de dag van de opstanding van Jezus bij elkaar komt.", aldus Arjan Plaisier. Nog meer uitdagende uitspraken horen over de kerk? Kom naar het interview dat Vincenza la Porta houdt met Plaisier die bijna 8 jaar scriba van de PKN is en binnenkort afscheid neemt.

"Ik ben zelf nieuwsgierig..." zegt Vincenza, "naar het antwoord op deze vraag: ‘ Als u aan een niet-kerklid in uw buurt moet uitleggen hoe de kerk in 2025 er uit ziet, wat zegt u dan?’ Ook wil ik voorzichtig vooruit kijken. Twee jonge predikanten die het Pamflet Kerk 2025 schreven, schuiven ook nog even aan bij het interview: waarom kozen zij eigenlijk voor hun werk in de kerk en wat voor toekomstbeeld hebben zij?
 

4. Top2000kerkdienst of Meet Up?

"De dominee is lang niet altijd meer de trekker," zegt Anton van Dijken. "Binnen een actieve gemeente leer je elkaar kennen en deel je gemeenschappelijke interesses." Anton weet waar hij het over heeft: al jarenlang helpt hij mensen om een kerkdienst op te bouwen rondom spirituele nummers uit de jaarlijkse lijst van de Radio 2 Top 2000.

"Popmuziek is voor veel mensen herkenbaar," vervolgt Anton. "De Top2000 is al jaren een traditie die heel gemakkelijk in de kerk een plek kan krijgen én bovendien bezoekers  trekt van buiten de kerk. In 2015 zullen zeker 59 kerken een Top2000kerkdienst organiseren." In deze workshop ontdek je welke vorm muziekdienst bij jouw kerk past.

5. De Bijbel lezen met anderen

"Bijbellezen met anderen dan christenen is boeiend!" zegt Bram van Putten. "Met een student uit Azië las ik Genesis 1. Het was de eerste keer was dat hij de tekst las. Hij las dat God alles heeft gemaakt, en vroeg: 'Waarom heeft God dat gedaan?' Hij beantwoordde zijn vraag zelf, en zei 'Ik denk dat God daar plezier in had.'

Je hebt er weinig voor nodig: een plek om rustig te zitten, wat lekkers erbij en een gedeelte uit de Bijbel. Dan ontspint zich als vanzelf een gesprek. Mijn ervaring is dat je door samen Bijbel te lezen open gesprekken krijgt, die gaan over wat ons bezig houdt." Vanzelfsprekend is er in deze workshop ook ruimte voor vragen.

Praktische informatie

  • Een dagticket inclusief lunch kost EUR 35,- en is hier te bestellen.
  • Het LMF vindt plaats in Utrecht, in het PKN dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a.
  • Twijfel je nog? De organisatie weet nog heel wat redenen om er bij te zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons