Op zaterdag geen fastfood voor Shem-Tov Levi

Joodse Shem-Tov heeft eigen restaurant in Barneveld

in Mediatips

Naast het treinstation van Barneveld staat het restaurant van de Joodse Shem-Tov Levi. In het overwegend reformatorische Barneveld houdt hij vast aan de Joodse tradities. Op zaterdag viert hij de sjabbat en sluit hij zijn zaak. Zijn Barneveldse vrouw Rita bekeerde zich zelfs van het christendom naar het jodendom.

In Barneveld kun je er haast niet omheen. Vrijwel iedere inwoner kent het 'fast service resturant' MC Levi's: een knipoog naar McDonald's, maar dan met Israëlische specialiteiten. Voor de ingang staat een groot bord dat de afstand tot Jeruzalem aangeeft: '3297km'. In de jaren 80 verhuisde Shem-Tov Levi van thuisland Israël naar Nederland. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt hij over het leven als Joodse familie in het reformatorische Barneveld.

Sjabbat
Elke zaterdag sluit Shem-Tov zijn zaak om met zijn gezin de sjabbat te vieren. Hierdoor loopt hij veel van zijn omzit mis maar dat heeft hij er voor over: "In ruil daarvoor krijg je veel meer terug. Je krijgt de sjabbat en dat is het beste wat er is. Je krijgt er rust door. En je ziet je kinderen en kleinkinderen veel vaker. Beter dan dat kan niet."

Shem-Tov voelt zich hier in Nederland gelukkig en gezegend. Maar hij mist ook Israël en zijn familie. Met zijn kinderen en kleinkinderen praat hij Hebreeuws. Hij vindt het belangrijk dat ze twee talen kunnen spreken zodat ze ook met zijn familie in Israël kunnen praten.

Palestijnen
In het christelijke Barneveld krijgt Shem-Tov regelmatig vragen over zijn geloof of over Israël: "Ik zou zo graag als Israëli vertellen hoe ik over zaken denk. Veel christenen hebben wel kennis van Israël en over het conflict, maar ik spreek vanuit mijn hart. Als ik een Palestijn tegenkomen hebben wij geen problemen met elkaar. Het is alles eromheen: de regering, de buurlanden van Israël heen, de politiek. Wij hebben als gewone mensen geen probleem. Met het hart kun je cultuurverschillen overbruggen."

Orthodox
In Israël ontmoette Shem-Tov zijn huidige vrouw Rita, die daar op vakantie was. Ze kwam uit een gelovig, hervormd gezin. Ze besloot Joods te worden, in eerste instantie voor de kinderen. Rita: "We woonden in Israël en wilden daar blijven. Als je daar dan geen Jood bent, zijn je kinderen het ook niet." Om te voorkomen dat hun kinderen werden uitgesloten en dat ze een soort tweederangs burgers werden, is Rita Joods geworden. Maar gaandeweg de jaren begon ze er ook echt in te geloven en ging ze er helemaal achter staan. Ze voelt zich nu helemaal Joods. Dat moest wel even de tijd krijgen: "Waar je in opgevoed bent, laat je niet zomaar los."

Vragen
Als Jood kijkt Shem-Tov anders naar de Bijbel dan de meeste christenen. In Barneveld krijgt hij hier ook regelmatig vragen over. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt Shem-Tov hoe hij hiermee omgaat.

Dit fragment was te zien in Geloof en een Hoop Liefde. In het programma bezoeken vier presentatoren elke week een andere plaats in Nederland, op zoek naar karakteristieke dorpsverhalen, stadse tradities, de rol van het christelijk geloof en bijzondere mensen. Iedere werkdag te zien om 17.10 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons