Nonnen actief als prostituee

In 80 landen actief

in Christelijk Nieuws

Een netwerk van 1100 religieuzen zijn in 80 landen actief om mensenhandel te bestrijden. Om in contact te komen met vrouwen en kinderen maken zij gebruik van onconventionele middelen: zij doen zich soms voor als prostituee.

Naar schatting zijn wereldwijd 73 miljoen mensen slachtoffer van mensenhandel. Om hier iets tegen te doen, werd in 2004 Thalitha Kum opgericht. Deze organisatie bestaat voornamelijk uit nonnen, die zich op allerlei manieren inzetten om mensen uit handen van mensenhandelaren te krijgen en te houden.

Nonnen in actie
In landen waar mensenhandel vaak voorkomt, richten zij zich op jonge mensen door onderwijs te geven. De nonnen  wijzen mogelijke slachtoffers op de gevaren van mensenhandel en leren hen ook een vak, waardoor zij minder kwetsbaar worden. 70% van de slachtoffers van mensenhandel zijn jonger dan 16 jaar. Ook vangen zij slachtoffers in eigen huizen op. Ook komt het voor dat zusters zich als prostituee voordoen. Op deze manieren gaan zij undercover bordelen binnen. De religieuzen zijn zich bewust van de gevaren die zij lopen, maar gaan deze niet uit de weg. "Elk mens heeft het recht om als schepping van God gerespecteerd te worden.” De zusters die bij dit werk betrokken zijn vertrouwen niemand, ook de politie en overheden niet.

Afschuwelijke omstandigheden
De zusters komen schrijnende situaties tegen. Ze maakten bijvoorbeeld melding van een vrouw die een week zonder voedsel werd opgesloten en die gedwongen werd om haar eigen ontlasting te eten.  Zij kwam in deze mensonterende situatie terecht doordat zij weigerde om dagelijks met twaalf klanten seks te hebben. In een andere situatie werd een vrouw tot groepsseks met tien mannen gedwongen. 

Toekomstplannen
Thalitha Kum heeft al veel weten te bereiken. Nu zijn er plannen om hun activiteiten naar 140 landen uit te breiden. Om dit werk te kunnen doen, is deze organisatie van giften afhankelijk.

Bronnen: Hufftingpost Impact en Christian Today

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons