Moet ik God ALTIJD danken...?

Roelof Telgenhof over danken in moeilijke tijden

in Geloven

“Ja de groeten”, denk je misschien. “Wat heb ik nu voor reden om God te danken? Moet je kijken wat een moeite het leven me kost?” Of: “hoezo God altijd danken? Heb ik niet zelf alles bij elkaar gewerkt en gedaan? Daar heeft God niet zoveel aan gedaan”

Toch is het een oproep die in de bijbel meermalen terugkomt. En dat vooral bij iemand die je ervaringsdeskundige zou kunnen noemen, zowel van dat succesvolle ondernemen, als van dat mistroostige en verdrietige, Paulus. Want juist hij heeft ontdekt, dat een goed leven en een zinvolle invulling daarvan alleen tot je komt door toedoen van God. Door Jezus.

Angstigheid
Hij dacht groot van zichzelf, die Paulus. Zelfs voor God, zo schrijft hij in één van zijn brieven. Totdat hij Jezus tegenkwam. Toen hij Jezus leerde kennen, ontdekte hij dat hij alleen in Hem het echte leven ontving. Al het andere bleek niets meer waard. Paulus noemt het zelfs vuilnis. En dit maakte hem dankbaar, onder alle omstandigheden.... Omdat hij, in Jezus, om niet, van God het echte Leven ontving. In plaats van zijn gehavende onvervulde leven, vol van trots en angstigheid.

Groeien
Paulus wil mij helpen om ook zover te komen. En te groeien naar meer dankbaarheid. In de brief aan de Filippenzen (hoofdstuk 4, vers 4–7) geeft hij ons drie essentiële “steppingstones”:

  1. Richt je op God zoals Hij echt is. Probeer God te zien via de woorden en daden van Jezus. Als je zo naar God kijkt, maakt dat je blij. Paulus zegt in vers 4 eigenlijk zoiets als: wees blij omdat je door Jezus altijd welkom bent bij God.  Met dat welkom is God altijd dichtbij je. Als je je hierop richt, krijg je steeds meer door wie God is en wie jij bent voor Hem...
  2. Laat je zorgen omvormen tot verlangensDit doe je als je jouw zorgen en angsten die je voelt, er gewoon laat zijn, terwijl je in contact bent met God, bv in gebed. Dan zul je merken dat zorgen anders worden. Ze zijn niet weg maar ze worden verlangens die in Gods liefde vervuld gaan worden. Want achter jouw diepe zorgen en angsten zitten vaak heel authentieke verlangens en behoeftes. God wil juist die vervullen en dat gebeurt in Zijn liefdevolle en zorgende nabijheid.
  3. Ontvang de vrede van God in Jezus. Dat gebeurt als je je eigen onrust en onvrede durft los te laten. Dat moet je wel willen. Want hierin blijkt nl. je kwetsbaarheid en afhankelijkheid van God. Wil je dat? Want daarin ligt ook Zijn vrede voor jou. Die vrede die je rustig maakt, in je hart en hoofd.

Makkie
God danken onder alles?
Ik wil niet zeggen: “dat is een makkie nu”. Maar Paulus zet je met de voorgaande stappen wel op dat spoor. Zodat je een te – vrede – n mens wordt. Die gewoon van zichzelf al iets laat zien van rust, vreugde, vrede. 

En van dankbaarheid, op elk moment, in alle omstandigheden. Omdat elk moment weer een stukje is van de Weg die God met je gaat op weg naar Zijn heerlijke toekomst met jou en mij.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons