"IS verslaan door oorlog"

Anglicaanse priester ziet oorlog als enige oplossing

in Christelijk Nieuws

De Anglicaanse priester en voorganger Andrew White zegt dat IS alleen verslagen kan worden door oorlog. Andere oplossingen zijn niet mogelijk. White: "Je denkt misschien: 'Dus je vertelt mij dat er oorlog moet zijn?' Ja!"

"Je vraagt me hoe we kunnen omgaan met IS. Het enige antwoord is: door ze radicaal te vernietigen. Ik denk niet dat we dit kunnen doen door bommen te laten vallen. We moeten een échte verandering brengen. Het is verschrikkelijk om dit als priester te zeggen."

"Het doet pijn" vervolgt de priester tegen Independent. "Ik heb het geprobeerd. En ik zal er alles aan doen om levens te redden en rust te brengen. Hier hier ben ik gedwongen om door dood en vernietiging te zeggen dat er oorlog moet zijn."

Vreedzaam
Andrew White staat bekend om zijn vredelievende houding en pogingen om conflicten vreedzaam op te lossen. Hij nodigt vijanden uit om te komen eten, zelfs de leiders van IS. Maar de reactie van IS op zijn uitnodiging was duidelijk: "Je mag ons uitnodigen om te komen eten, maar we hakken je hoofd er af." White: "Ik heb ze dus niet weer uitgenodigd."

Andere vooraanstaande christenen in de regio hebben al eerder opgeroepen tot een vernietiging van IS.  Ook het Vaticaan geeft aan dat IS met geweld moet worden bestreden.

Vervolging
Andrew White, de priester die in de enige Anglicaanse kerk in Irak dient, heeft op sommige momenten 25 bewakers om zich heen. Meer dan 1.200 van zijn volgelingen zijn inmiddels vermoord. In 2014 heeft hij, op verzoek van de aartsbisschop van Canterbury, Bagdad verlaten. Maar hij heeft plannen om weer terug te keren.

De vervolging van christenen in Irak is hevig en ook het aantal christenen in Irak daalt aanzienlijk: van 1,5 miljoen naar 260.000 in de afgelopen tien jaar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons