Interview met Straatnieuws: typisch Franciscus

Paus wil wel op bezoek in Nederland

in Christelijk Nieuws

De paus wil wel een bezoek aan ons land brengen. "Het is niet onmogelijk. En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet", antwoordt hij in een vraaggesprek in Rome met Straatnieuws. Het interview kwam in samenwerking met Trouw tot stand en is vrijdag te lezen in de Utrechtse daklozenkrant.

Volgens Trouw is het nooit eerder voorgekomen dat Nederlandse journalisten een vraaggesprek hadden met een paus. In het gesprek vertelt de paus over zijn jeugd in Argentinië en zijn inzet voor armen en vluchtelingen. "Ik herinner me nog goed de vrouw die drie keer per week bij ons thuis kwam om mijn moeder te helpen. Ik was getroffen door haar armoede. Haar familie was Italiaans. Ze waren heel arm, maar het waren goede mensen."

Arme dakloze
Paus Franciscus wijst er op dat Jezus als arme dakloze ter wereld is gekomen en dat de kerk zich moet blijven inzetten tegen armoede en uitsluiting. Volgens hem heeft ieder mens recht op een dak boven het hoofd. Hij vindt dat gelovigen het goede voorbeeld moeten geven. "Je kunt niet over armoede en daklozen praten en tegelijk het leven van een farao leiden."

Franciscus vertelt dat hij zich ermee verzoend heeft met het feit dat hij ruim 2,5 jaar geleden tot paus werd gekozen. "Het is me overkomen en ik had het niet verwacht. (...) Ik denk niet zoveel aan het feit dat ik beroemd ben. Nu heb je een belangrijke baan, maar over tien jaar kent niemand je meer." Hij zegt zijn werk zo goed mogelijk te willen doen, tot hij er niet meer toe in staat is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons