Hoe 'vertrouwd' ben jij met je vrienden?

Zonder vertrouwen geen vriendschap

Een goede vriendschap heeft een basis van vertrouwen. In dat woord vertrouwen zit ‘trouw’, wat zoveel betekent als ‘vast, onveranderlijk, houdt zich aan zijn woord’. Als je elkaar kunt vertrouwen, dan weet je dus dat de ander eerlijk tegen je zal zijn.

Tegelijkertijd zegt vertrouwen dat je ‘vertrouwd’ bent met elkaar. Dit geeft een intieme band weer. Ik heb bijvoorbeeld één vriendin die ik al vanaf de kleuterschool ken – wij kennen elkaar echt door en door en zijn ongelooflijk vertrouwd met elkaar. En ook uit andere levensfases heb ik vriendinnen. Het kan zijn dat de ene vriendschap in een bepaalde fase hechter is, en dat in een volgende fase een andere vriendschap zich intensiveert. Sommige vriendschappen duren een leven lang en andere vriendschappen alleen zolang je samen studeert of samen werkt.

Maar in elke vriendschap geldt: er moet vertrouwen zijn om echte vrienden te kunnen zijn.

De Dikke van Dale geeft als betekenis van ‘vertrouwd’: 1. Door trouw verbonden: een ‘vertrouwde vriend’ is iemand op wie je je verlaten kan. 2. Hij is met dat werk vertrouwd: hij is goed bekend met dat werk. 3. Te vertrouwen, veilig. Dat is toch prachtig?

Hoe werkt vertrouwen in een vriendschap?

 

 • Door trouw verbonden

  In een vriendschap beloof je elkaar over het algemeen niet letterlijk trouw, zoals je in een huwelijk wel doet. Je hebt een soort niet-uitgesproken regel dat je trouw bent aan elkaar wanneer je een vriendschap hebt. Dit betekent dat je eerlijk bent tegenover je vriend(in). En het betekent dat je voor elkaar op komt als een derde iets gemeens zegt. Het houdt in dat je vriend(in) weet dat hij of zij bij je terecht kan wanneer het moeilijk is en andersom ook, maar ook dat je samen vreugdevolle dingen kunt beleven. Echte trouw is weten dat je er altijd voor elkaar zult zijn en dat je vriendschap standhoudt door de verschillende fases van het leven heen.
   
 • Vertrouwd zijn met elkaar

  In een goede vriendschap leer je elkaar steeds beter kennen. Sommige vrienden kennen elkaar echt door en door en hebben aan een half woord genoeg. Augustinus zei: ‘Een vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houdt.’ Wat een ontspannen gedachte…

  In een goede vriendschap wil je elkaar ook graag leren kennen. Je bent benieuwd hoe de ander over bepaalde onderwerpen denkt. Je wil weten wat hij of zij fijn vindt en leuk vindt om te doen. Je weet wat de ander lekker vindt en wat hij echt heel vies vindt. Je weet hoe hij zijn koffie drinkt en welke televisieprogramma’s of boeken hij leuk vindt. Je leert elkaar steeds beter kennen, doordat je tijd met elkaar doorbrengt en aandacht hebt voor elkaar.
   
 • Te vertrouwen

  Een goede vriendschap is veilig. Je kunt helemaal jezelf zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat je door de ander afgewezen wordt. Met al je nukken en eigenaardigheden vindt je vriend(in) je nog steeds leuk. Je weet dat je ook diepgaandere gesprekken kunt voeren met elkaar; je mag delen van de dingen die je moeilijk vindt, zonder dat je het gevoel hebt dat de ander je af zal vallen. En juist omdat je niet alleen je mooie kanten met je vriend(in) deelt, maar ook je worstelingen, zal jullie vriendschap zich alleen maar verdiepen. De ander zal je naar je luisteren, voor je bidden, met je meedenken en je misschien adviezen kunnen geven of praktisch helpen. Met een goede, betrouwbare vriend(in) sta je er nooit alleen voor!


Auteur: Carianne Ros


Deze blog is onderdeel van een drieluik over vriendschap. Lees ook de blog Vriendschap = samen God eren. Volgende week meer over het verlangen naar vriendschap.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons