Forest Whitaker speelt Desmond Tutu

Tutu ontmoet seriemoordenaar en vindt verzoening

in Mediatips

Vorige maand nog vierde Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zijn 84e verjaardag. Ook deze maand heeft hij reden tot een feestje: zijn bijzondere leven verschijnt op het grote doek in de film ‘The archbisschop and the antichrist’.

De Amerikaanse acteur Forest Whitaker zal zijn rol vertolken. “Forest Whitaker is de perfecte match voor het complexe karakter van Tutu”, legt Tannaz Anisi uit, directeur van producent 13 Films.

Tutu ontving in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid. Na de val van het apartheidsregime was hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die ernaar streefde de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.

Moordenaar
De film is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk, waarin Tutu worstelt met zijn geloof en geweten in zijn werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Dan zoekt de terdoodveroordeelde moordenaar Piet Blomfield contact met hem, een week voor Blomfields executie. De ontmoetingen tussen de mannen brengen hen beide terug naar geloof en echte verzoening.

Het past mooi bij een bekend citaat van Tutu: "Beter dan gerechtigheid in de vorm van vergelding, is gerechtigheid die tot verzoening leidt".

Foto boven: Forest Whitaker met zijn vrouw Keisha bij de onthulling van zijn ster bij de Hollywood Walk of Fame.
Foto onder: Desmond Tutu in het ziekenhuis na een hardnekkige infectie. De aartsbisschop worstelt met zijn gezondheid.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons