Etikettering werkt vrede tegen en raakt ook Palestijnen

Tienduizenden Palestijnen werken in Joodse fabrieken

in Christelijk Nieuws

De Europese Commissie heeft woensdag besloten dat producten die uit Joodse kolonies in de door Israël bezette gebieden komen, herkenbaar moeten zijn. Op de etiketten moet nu vermeld staan dat ze afkomstig zijn ,,uit land dat sinds 1967 door Israël is bezet''.

Israël beschouwt de maatregel als discriminerend, maar volgens de EU is deze ,,technische maatregel'' enkel bedoeld om de Europese consument voor te lichten en is het geen politieke stap. Tot op heden wordt bij producten uit de kolonies vermeld dat ze uit Israël komen.

Illegaal
Het gaat voornamelijk om fruit, groenten en cosmetica. De handel tussen de EU en Joodse kolonisten vormt slechts een klein deel van de handel tussen de EU en Israël. De EU stelt overeenkomstig internationaal recht dat de kolonisatie van bezet land illegaal is. De Joodse kolonies zijn illegale nederzettingen in Palestijns gebied. De aanduiding 'product of Israel' wordt daardoor onjuist bevonden.

"Er vindt een verbroedering plaats op de werkvloer tussen Joden en Palestijnen"

Palestijnen slachtoffer
De ambassadeur van de EU in Tel Aviv, Lars Faabord-Andersen, is woensdag op het matje geroepen door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Israël vreest dat het etiket de consument aanzet tot een boycot van de kolonistenwaar. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat ,,de Europese Unie zich zou moeten schamen''. De EU richt zich op Israël terwijl er nog zeker tweehonderd andere conflicten in de wereld zijn, klaagde Netanyahu. Volgens hem ,,zullen de Palestijnen die in Israëlische bedrijven werken hier het slachtoffer van worden en niet de Israëlische economie''.

Verbroedering staat op het spel
Pieter van Oordt van het Israël Producten Centrum in Nijkerk, bevestigt wat Netanyahu zegt: "Op dit moment hebben tienduizenden Palestijnen werk in Joodse fabrieken op de Westelijke Jordaanoever. Deze mensen verdienen een inkomen voor hun gezinnen. Er vindt een verbroedering plaats op de werkvloer tussen Joden en Palestijnen."

Meer haat
"Deze maatregel zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat producten uit dat gebied minder verkocht worden, dat er ontslagen zullen vallen en dat fabrieken gesloten moeten worden", vervolgt van Oordt. "De armoede onder Palestijnen zal toenemen en daarmee de haat. De etikettering werkt de vrede tegen in plaats van daaraan bij te dragen."

"Het zou juist goed zijn als de EU de industrie in de Westbank stimuleerde door handelsbeperkingen op te heffen en daarmee de Palestijnen een inkomen te geven."

Christen-Palestijnen
Van Oordt geeft aan dat wanneer de maatregel daadwerkelijk doorgaat, het Israël Producten Centrum haar producten uit Judea en Samaria zal etiketteren. "Dit geldt dan ook voor de olijfhouten producten uit Bethlehem die wij inkopen bij Christen-Palestijnen", voegt van Oordt nog toe.

Een Palestijnse voorman, Saeb Erekat, begroette het EU-besluit: ,,Dit is een belangrijke stap naar een totale boycot van de Israëlische nederzettingen die illegaal op Palestijnse gebied zijn gebouwd.''

Bron: ANP | Israël Producten Centrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons