Duitse kerk: 'excuses voor jodenhaat Luther'

Duitse protestanten nemen afstand

in Christelijk Nieuws

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft haar excuses aangeboden voor de jodenhaat van Luther. In een officiële verklaring erkennen ze medeverantwoordelijk te zijn voor het antisemitische dat in het land heerste.

Het EKD heeft naar eigen zeggen zich eeuwenlang te weinig verzet tegen de jodenhaat in hun midden. De Centrale Raad voor het Jodendom deed de kerk eerder dit jaar een oproep. Daarin riepen ze het EKD op om zich te distantiëren van de antisemitische uitspraken van Maarten Luther. 

Volgens het EKD is er overigens geen direct verband tussen Luther en de Holocaust. Wel konden jodenhaters in de negentiende en twintigste eeuw Luther wel gebruiken als legitimatie.

Anti-joodse kant
Luther wordt geprezen voor zijn campagne tegen misstanden in de katholieke kerk aan het begin van de zestiende eeuw. Naar aanleiding hiervan ontstond tijdens de zogeheten Reformatie mede onder leiding van Luther de protestantse kerk. De Duitser had echter ook een sterke anti-joodse kant. Zo schreef hij het boek 'Over de joden en hun leugens', waarin hij onder meer zegt dat synagogen in brand moeten worden gestoken.

In EO Door De Week gingen Willem Smouter en Koert van Bekkum afgelopen juni in gesprek over het antisemitisme van Luther. Moeten kerken publiekelijk afstand nemen van de uitspraken van Luther?

Bron: Trouw en ANP

Op de website van Trouw is het volledige Duitse document van het EKD te lezen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons